Fredsaftale viser, at den arabiske verden er løbet fra palæstinenserne
Det store samtaleemne i Israel er sidste uges historiske aftale med De Forenede Arabiske Emirater (UAE). Den skrev vi om her på siden i går.
Journalist og analytiker Haviv Rettig Gur giver i dag sit syn på, hvad aftalen i det store billede er et udtryk for. Han mener, at den viser, hvordan de arabiske landes forhold til palæstinenserne og deres sag har udviklet sig.
Rettig Gur skriver på The Times of Israel, at flere arabiske lande tidligere kunne identificere sig med palæstinensernes kamp for frihed. Dog ikke nødvendigvis på en sådan måde, at de oprigtigt var bekymrede for den enkelte palæstinensers situation. Men de identificerede sig med det palæstinensiske folks kamp for frihed. De blev et symbol på frihedskamp og mindede andre arabiske lande om deres kamp mod tyrkisk herredømme og europæisk imperialisme.
I dag, siger Rettig Gur, er denne værdi som symbol på frihedskamp dog også ved at forsvinde i mange arabiske lande. Eksempelvis i UAE, der i sidste uge indgik en aftale med Israel, der normaliserer forholdet mellem de to lande – for eksempel ved at oprette ambassader. »Den palæstinensiske fortælling er blevet reduceret fra at repræsentere en større arabisk fortælling til at være en tragedie, der kun påvirker palæstinenserne,« skriver han.
I stedet har rige arabiske golfstater nu fået interesse i at samarbejde med vestlige lande. De ser vesten »ikke som en undertrykker, men som et mål for investering og en kilde til stabilitet«.
Mere et problem end et symbol
De palæstinensiske ledere i terrorgruppen Hamas har til gengæld det samme syn på Israel som hidtil. De ser Israel og det jødiske folk som fremmede, der ikke har ret til en eneste kvadratmeter i landet.
Det blev bekræftet for nylig, da Hamas’ leder, Ismail Haniyeh, blev interviewet af en qatarsk tv-station. Her sagde han med henvisning til sandsynligvis Qatar, at »visse supermagter har tilbudt at starte nye projekter i Gaza for måske 15 milliarder dollars«. Projekterne omfatter blandt andet en lufthavn og en havn – og at Egyptens og Israels blokade af området skal ophæves. Altså en total forvandling af situationen i Gaza.
Prisen for dette, sagde Haniyeh, er, at Hamas demilitariseres fuldstændig. Et tilbud, som de palæstinensiske ledere ifølge Haniyeh »naturligvis afslog«. »Vi vil ikke anerkende Israel, Palæstina må strække sig fra havet til floden,« sagde han og afskrev dermed muligheden for, at han vil tillade Israel at eksistere side om side med en palæstinensisk stat.
Det er ikke kun israelerne, der er trætte af palæstinensernes manglende evne og vilje til at rykke sig. Det gælder også eksempelvis UAE. Ifølge Rettig Gur skal det omtalte tilbud mest af alt ses som et forsøg på at få det palæstinensiske problem til at forsvinde. Den palæstinensiske sag er simpelthen blevet en hæmsko for de rige olielande, fordi den begrænser deres muligheder for samarbejde med Israel og Vesten.
Det betyder ikke, at UAE og Saudi-Arabien elsker Israel. Men de har stor interesse i at samarbejde. Som sagt på grund af de økonomiske muligheder. Men også på grund af kampen mod den fælles fjende Iran.
Balloner hærger Sydisrael
Den aktuelle situation i Gaza er den, at der de seneste uger er sket en opblussen. Palæstinensere er igen begyndt at sende balloner med eksplosive genstande ind over Israel, hvilket har forårsaget adskillige brande på marker og i naturområder. Og endda en lille brand uden for en børnehave i byen Sderot.
Israel har svaret igen ved at bombe Hamasbaser i Gaza. Baser, der ofte befinder sig tæt på eller blandt civilbefolkningen.
Mandag var en egyptisk delegation i Gaza, hvor man forsøgte at mægle en våbenhvile, men det er ikke lykkedes.