Fejrer messianske jøder jul?

For en del år siden skulle jeg holde jul i Israel. Lillejuleaften var jeg på besøg hos nogle bekendte, der var messianske jøder. De spurgte, hvordan jeg havde det, og jeg svarede, at jeg havde det godt, men var lidt ramt af hjemve lige nu, fordi det jo var jul. Hvad de svarede? »Nå, jul – er det nu?«

Tænk engang – de var ikke klar over, at den 23. december er lillejuleaften, dagen før en af de vigtigste dage i den danske kalender. Ja, en af de vigtigste dage for kristne verden over.

Var det bare et enkeltstående tilfælde, eller var det et udtryk for en mere generel tendens? Fejrer messianske jøder overhovedet jul?

 

Julen er ikke en jødisk højtid

Jeg har spurgt Ordet og Israels israelske medarbejder, Anat Goldberg. Hendes familie stammer fra Rusland, hun voksede op i Italien og har boet i Israel i hele sit voksenliv. Hun bor i dag sammen med sin familie i moshaven Yad HaShmona, der blev grundlagt af messianske jøder og kristne fra Finland.

Anat fortæller, at om man som messiansk jøde fejrer jul, afhænger af, hvor man kommer fra. »Hvis forældrene er indfødte israelere eller har boet her det meste af deres liv, er sandsynligheden for, at de holder jul, ikke særlig stor,« fortæller hun.

De fleste messianske jøder fejrer de gammeltestamentlige bibelske højtider, som for eksempel pesach (påske), sukkot (løvhyttefesten) og yom kippur (den store forsoningsdag). Højtider, som også fejres af de fleste andre israelere. »Dog fejrer de messianske jøder selvfølgelig ikke kun den gammeltestamentlige påske, men også den kristne påske og Jesu død og opstandelse,« tilføjer Anat.           

Set i den sammenhæng er julen altså ikke en bibelsk fest.

 

Jødisk identitet betyder meget

En anden grund til, at julen ikke fylder så meget for de messianske jøder, er, at den mange steder er blevet noget meget kommercielt.

Anat oplevede under sin opvækst i Italien, at mange holdt jul, men af de forkerte grunde. »Det var kun, fordi alle andre gjorde det – det var mindre vigtigt, at det var Jesus fødsel, det handlede om,« forklarer hun.

For messianske børn betyder det også noget for deres jødiske identitet, at de fejrer de jødiske højtider. Og juledagene er normale skoledage i Israel. Det ville blive bemærket, hvis børn fejrede jul, for de ville skille sig ud i forhold til alle andre israelske børn.

Hvis den ene af forældrene i en familie derimod kommer fra et sted, hvor julen har en stor plads, så har man ofte nogle juletraditioner i familien, som man har taget med sig fra det land. Men der er ingen særlige messianske juletraditioner.

 

Krybbespil tiltrækker turister

Anat fejrer ikke jul. Sommetider bliver hun inviteret af en familie, som gør, og så har hun ikke noget imod at være med hos dem tage del i deres traditioner.

Og faktisk har man også i Yad HaShmona en særlig juletradition, som skyldes de finske kristne, der var med til at grundlægge moshaven. Hvert år opfører man 24. december et krybbespil, som også Anats børn har deltaget i. »En del turister kommer hvert år for at se det, ud over moshavens egne indbyggere naturligvis,« fortæller Anat.

Jeg er nødt til at indskyde et lille spørgsmål, som den juleelskende dansker, jeg er – med alt, hvad det indebærer. For hvordan er det med gaver?

Anat smiler – måske lettere overbærende – og fortæller, at »gaver giver man hinanden til purim (hvor man mindes dronning Esther, red.). Men det er mindre gaver som for eksempel slik«. 

I december ligger den jødiske højtid hanukkah – eller festen for genindvielsen af templet i Jerusalem, som den omtales i Johannesevangeliet kapitel 10. Messianske jøder fejrer hanukkah, også selvom det egentlig ikke er en bibelsk fest.

»Hanukkah handler rigtig meget om lys, og det giver så god mening i sammenhæng med, at Jesus er verdens lys, der spreder lys i mørket. Og det minder os også om, at vi er kaldet til at være lys i verden,« forklarer Anat.

Det er en god og vigtig pointe at slutte med. Uanset om vi fejrer jul eller ej, så er julens budskab altafgørende: Jesus kom til verden som lyset, der skinner i mørket. Og mørket greb det ikke.