Purim - også på Discipelskolen
"I onsdags fejrede vi Purim – en fest til minde om jødernes overlevelse for ca. 2500 år siden. Dengang blev folket forpligtet på at fejre begivenheden med fest og glæde hvert år, for at mindes de dage, da jøderne fik fred for deres fjender, om den måned, da deres klage blev vendt til glæde og deres sorg til fest (Ester kap. 9 v 22)
I 2018 fejres der stadig Purim i Israel. I børnehaver, skoler, ved supermarkedet, synagoger, ja, over alt. Her er pigerne fx klædt ud som Dronning Ester og drengene som den gode Mordokaj eller den grumme Haman (I dagens Israel minder det mere eller mindre om vores fastelavn, hvor børn er klædt ud som alt muligt, ligesom vi er til fastelavn). Men i onsdags vrimlede det kun med smukke dronninger, og drenge, der var klædt ud som Mordokaj eller Haman i Det Danske Hus. Med god middag, folkedans, fortællingen om Dronning Ester, lege arrangeret af vores caregroups og kaffe, fik vi en god og festlig aften.
Hvis man går på gaderne senere på aftenen, vil man møde særdeles muntre ortodokse jøder, da de på denne aften drikker sig så fulde, at de ikke kan adskille den onde Haman og den velsignede Mordokaj fra hinanden. På Purim ønsker de at minde hinanden om, at det ikke gælder om at stemple mennesker, som gode og onde, men at de skal finde det gode i alle mennesker. En lille fin tankevækkende detalje, som er værd at tage med.
Hvis der er nogen af jer, der ikke har læst Esters bog, vil jeg varmt anbefale jer at gøre det. En speciel bog i Bibelen, som ikke en eneste gang nævner Guds navn – men som for mig er blevet et vidnesbyrd om, at selvom man ikke altid kan se Gud, har han altid en finger med i spillet. Her var et folk, som skulle overleve, så Gud kunne gennemføre sin frelsesplan."