Kibbutz på Bornholm?

Kibbutz Bethesda, Bornholm? Hvad er det nu for noget? Jeg har stillet et par spørgsmål til landssekretær Morten Nielsen for at blive klogere på sagen.

Hvad er Kibbutz Bethesda ?

”Kibbutz Bethesda er et fælles ophold på Bornholm, som Ordet og Israel har tilbudt de unge, der ikke kunne rejse til Israel her i september 2020 for at være volontører i Jerusalem eller elever på Discipelskolen.”

Hvorfor hedder det Kibbutz Bethesda?

Ja, det foregår på IMs lejr på Bornholm, og den hedder Bethesda. Kibbutz er med til yderligere at understrege det israelske islæt, og til sammen betyder Kibbutz Bethesda – en samling i nådens hus.

Hvor mange er med i Kibbutz Bethesda?

21 unge har sagt ja til at deltage. Hanne og Harry Højgaard er ledere, Emma Ydema og Monica og Tobias Langdahl er ungledere, og tilsammen danner de fire et godt team til at skabe nogle gode rammer om opholdet.”

Hvad skal de lave i Kibbutz Bethesda?

Selvom de ikke kommer til Israel, får de en god del af det indhold, vi gerne ville havet givet dem dernede: Bibelundervisning ved forskellige undervisere, diakonale opgaver, fællesskab, andagter, lovsang og en stribe aktiviteter.”

Hvad er dine ønsker for Kibbutz Bethesda?

Jeg glæder mig over, at deltagerne har taget så godt imod tilbuddet og dermed får mulighed for at få en dybere indsigt i Bibelen og se den rolle, Israel har – og det store vidnesbyrd det er. Og så ønsker jeg for hele holdet, at de får kærligheden til både Guds Ord og Israel med hjem i bagagen sammen med et fællesskab, der både favner og har dybde.”

 

Hvordan har de det så i Kibbutz Bethesda

Ungmedarbejder Emma Ydema fortæller her lidt om den første tid:

”Onsdag aften i sidste uge ankom 21 trætte, glade og forventningsfulde elever til Kibbutz Bethesda, et alternativ til både Discipelskolen og Yad va Lev, og spændingen og forventningerne var til at mærke i luften. Allerede fra start af er der blevet lagt op til, at vi får nogle gode uger sammen. Eleverne er fyldt med engagement og gåpåmod, hvilket både afspejler sig i undervisningen og i fællesskabet. Der bliver snakket, hygget, ”leget”, lyttet og delt tros- og livshistorier. Brætspillene bliver brugt flittigt, nye strikke projekter startes op, og cyklerne, som eleverne har medbragt hjemmefra, bruges til at komme rundt på øen. I lørdags hoppede vi alle mand på cyklerne og cyklede til Paradisbakkerne for at se rokkestenen. Det var en dejlig tur, og heldigvis havde vi vejret med os.

Den første undervisningsuge, hvor Harry har undervist i udvalgte emner fra Mosebøgerne, rundes snart af, og næste uge er det Ole Andersen, der underviser. Det er dejligt at mærke elevernes entusiasme for at lære Gud bedre at kende. I undervisningen bliver der frimodigt stillet spørgsmål, delt overvejelser og undren, hvilket fører mange gode samtaler med sig - både i undervisningslokalet, i dagligstuen og om spisebordet,” fortæller Emma.

Det har hele tiden været en plan, et ønske, at opholdet på Bornholm kunne føres videre i Israel, så snart det igen blev muligt at rejse ind i landet. Lige nu ser det ikke så lyst ud med hensyn til dette ønske, men håbet lever stadig:

”Jeg har sådan et brændende ønske og en inderlig bøn om, at vi må komme til Israel og opleve landet blandt andet igennem undervisning, arbejde og ture. Jeg beder også til, at eleverne må få en endnu dybere forståelse for Gud og hans plan med Israel, som jeg selv fik det, da jeg var elev på Discipelskolen -tak for forbøn.” slutter Emma

Det er muligt at følge de unge på Det Danske Hus' Facebook side: 
https://www.facebook.com/detdanskehus

 

Alle fotos: Hanne Højgaard