Kayre Niebuhr fra Red Carpet: »Fantastisk at vise kærlighed til kvinderne på gaden«
Det har været et udfordrende år for Ordet og Israels Yad va Lev-arbejde i Jerusalem. I marts blev alle volontører og seniorer sendt hjem til Danmark på grund af coronasituationen. Kun Hanne og Leif Toft samt Ruben blev tilbage i Jerusalem.
Som man kan læse om i en artikel i decemberudgaven af Magasinet Ordet & Israel, har de haft nok at se til, da behovet for hjælp i Israel ikke er blevet mindre efter coronaens indtog.
Et af steder, hvor der er blevet brugt meget tid, er Red Carpet, som er et sted i Tel Aviv, der tager sig af prostituerede kvinder. For eksempel ved at tilbyde dem neglebehandling og klipning, en overnatning, et måltid eller nyt tøj. Ved at hjælpe dem med at komme i rehabilitering, hvis de ønsker det. Og ved i det hele taget at give dem omsorg og kærlighed og vise dem, at de er uendeligt værdifulde.
Red Carpet hører under den messianske organisation Abundant Life. Der er fem ansatte og cirka 40 frivillige - både messianske jøder og kristne arabere.
Et venskab er opstået
Hanne og Leif har i år brugt mange timer på Red Carpet. Ikke mindst fordi de har hjulpet med at istandsætte et helt ny lokale, som blev indviet i foråret.
De har fået en rigtig god relation til de ansatte på stedet, og i august blev hele medarbejdergruppen inviteret på et retræteophold i Det Danske Hus.
Hanne Toft har talt med en af de ansatte, 30-årige Kayre Niebuhr, som har arbejdet der i tre et halvt år. Hun fortæller her om sin egen vej til Red Carpet, og hvad det betyder for hende at kunne hjælpe kvinderne.
Kayre Niebuhr er 30 år og er ansat i Red Carpet. Her er hun i haven ved Det Danske Hus. (Foto: Hanne Toft)
Hanne Toft taler med Kayre Niebuhr
Hanne: Fortæl lidt om dig selv:
Kayre: Jeg er født i Tyrkiet. Min mor er armener, og min far er amerikansk jøde. I 1992 gjorde vi aliyah og flyttede Jerusalem. Og i 1997 flyttede vi så til Poriya (hvor Det Danske Hus ligger, red.), og her boede vi i cirka otte år.
Jeg har tre søskende, to ældre brødre og en lillesøster, og de fleste af os bor her i Israel. Det er vores hjem.
Derudover er vi en troende familie, en messiansk familie. Min far blev troende, før han blev gift. Han bevarede sin jødiske tro sammen med sin kristne tro. Min mor blev født i en ortodoks familie, men kom til tro på Jesus, da hun var i tyverne.
Nu bor du i Jerusalem, og hvad laver du der?
Jeg studerer kriminologi. Derudover arbejder jeg for Red Carpet, så meget jeg kan. Så de to ting tager det meste af min tid.
Hvordan fik du forbindelse til Red Carpet?
For tre år siden flyttede jeg til Israel efter at have boet i USA i tre år. Da jeg forlod Israel, sagde jeg, at jeg aldrig ville vende tilbage. Jeg tog afsted, fordi jeg ville finde Gud. Jeg havde nemlig forladt troen, da jeg var yngre. Og det var en svær tid for mig i Israel.
Men Guds veje er uransagelige. Og efter en periode i USA følte jeg, at jeg skulle tage tilbage til Israel.
Da jeg kom tilbage, hjalp min søster mig med at finde et job, og hun vidste, at jeg har et stort hjerte for kvinder. I USA havde jeg også arbejdet med kvinder og børn, der havde været udsat for seksuelle overgreb eller trafficking. Og jeg ville gerne fortsætte med at arbejde inden for det felt.
Min søster havde gennem en ven hørt om Red Carpet i Tel Aviv. Hun fortalte mig om det og skaffede mig nummeret på Anat (som er en af stedets ledere, red.). Jeg ringede til hende og spurgte, om jeg måtte komme forbi. Det gjorde jeg nogle dage senere, og så er jeg kommet der lige siden. Det er tre et halvt år siden.
Kan du fortælle lidt om dine oplevelser på Red Carpet?
Jeg har så mange oplevelser fra det sted. Jeg synes, det er fantastisk at kunne være der, hvor kvinderne er, nemlig på gaden. Det er ikke altid, de ønsker hjælp eller ønsker at komme væk fra gaden. Så er det fantastisk alligevel at kunne vise dem kærlighed. Og vise dem, at de er værdige til at blive elsket, før de selv er klar over det.
Er det hårdt at blive ved med at møde de her mennesker, når de ikke altid ønsker hjælp? Hvordan får man styrken til at blive ved?
Det er så mærkeligt. Hvis der går en uge, uden at jeg er på Red Carpet, er det bare, som om der mangler noget. Jeg oplever Guds nærvær meget stærkt, når jeg er der. Og jeg føler mig levende der. Så det er måske derfor, jeg bliver ved med at komme. Jeg tror, det giver glæde, når man går den vej, Gud lægger til rette for en. For mig er Red Carpet det rigtige sted at være. Jeg elsker kvinderne, jeg elsker arbejdet, jeg elsker de andre ansatte.
I august var Red Carpet lukket i en uge – den eneste uge om året. Her var du og de andre ansatte taget til Det Danske Hus på en lille retræte. Hvad betyder det for jer at kunne være sammen på den måde?
Det betyder rigtig meget, for vores arbejde er ofte meget intenst. Så det er dejligt at kunne hvile sammen og vokse sammen på den måde. Vi har nemlig også hver vores arbejde ved siden at Red Carpet, så vi ser slet ikke hinanden hver dag. Så det er dejligt at komme tættere på hinanden ved at være her og at kunne bede for hinanden. Vi brugte dagene til at se nærmere på kvinder fra Bibelen og lærte noget af dem. Og for mig var det noget helt særligt, fordi det var her i Poriya, jeg er vokset op.
Du har også en sjov historie med din bror ...
Min bror arbejdede for nogle år siden sammen med Mordechai Weizmann (som var involveret i byggeriet af Det Danske Hus, red.). Faktisk på det tidspunkt, hvor I var ved at bygge Det Danske Hus. Han blev meget begejstret, da han hørte, vi skulle bo her i huset. Og han fortalte, at det er lidt af et mirakel, at det her hus står der.
Se mere
Man kan se en lille præsentation af Red Carpet, hvor stedets leder Anat fortæller. Kayre er pigen i den hvide T-shirt, der ses hjælpe til med forskellige ting:
Se video på Facebook
Kehila News har også skrevet lidt om stedet og viser også den ovenstående video.
Læs artikel på Kehila News