Voldsom eskalering: Mere end 400 raketter er affyret mod Israel
Israel befinder sig lige nu i det mest omfattende angreb fra Gaza på et enkelt døgn nogensinde.
Raketregnen over det sydlige Israel begyndte i går eftermiddags og fortsatte ud på natten. Inden affyringerne fra Gaza ophørte, havde civile israelere måttet søge ly for intet mindre end cirka 370 raketter og granater. Tirsdag morgen fortsatte angrebene, og der er i skrivende stund affyret mere end 400 raketter og granater.
Ifølge det israelske militær, IDF, har missilforsvaret Iron Dome elimineret 100 af dem. Resten er landet enten i åbent område eller i byer.
Det er terrorgruppen Hamas, som står bag angrebene. Men også Islamisk Jihad i Gaza har en andel i de mange raketter. Hamas har truet med at ramme mål endnu længere inde i Israel end der, hvor man har ramt indtil nu.
Udsigt over Gaza. I går var himlen fyldt af raketter, og luften var fyldt med brag og lyder fra sirenerne. (Foto: Kobi Gideon/GPO)
Mindst 1 person i Israel er død
Især byerne Sderot og Ashkelon er hårdt ramt. Mange huse og bygninger er blevet smadret, og beboerne har tilbragt natten i beskyttelsesrum. Meldingen på nuværende tidspunkt fra ambulancevæsnet er, at 27 personer har modtaget behandling for alvorlige skader, og at 1 person er død – angiveligt en palæstinenser fra Vestbredden. Derudover har mange pådraget sig mindre skader.
IDF har her til morgen sagt, at skoler og institutioner, som har eget beskyttelsesrum, har lov til at åbne. Det kunne tyde på, at alarmberedskab er en anelse mindre, end det var i går eftermiddags og i aftes og i nat. Men mange steder er skolerne lukket i dag – blandt andet i Beersheba.
Israel svarer igen
Israel har besvaret palæstinensernes angreb ved at gennemføre luftangreb mod adskillige Hamasmål i Gaza. Det er blandt andet våbenlagre og militærbaser. Men et mere opsigtsvækkende mål denne gang var den Hamas-relaterede TV-station Al-Aqsa TV i Gaza City, som blev bombet, efter at IDF først havde advaret alle om at forlade bygningen. Fra en gang i går aftes kunne man blot se et billede af guldkuplen på tempelpladsen i Jerusalem. Man har også ødelagt hele tre terrortunneller. Ronen Manelis, som er talsmand for IDF, sagde at ”Hamas udmærket ved, hvad prisen for en konflikt med Israel er”, og at man vil ”fortsætte med at svare igen ved at angribe militære mål, som tilhører terrororganisationer i Gaza”.
Mislykket mission i Gaza
Baggrunden for de voldsomme kampe er en hændelse, som fandt sted i Gaza i søndags. En israelsk specialenhed var på en hemmelig mission cirka tre kilometer inde i Gaza. Man ved ikke med sikkerhed, hvad missionen bestod i, men israelske medier spekulerer i, at man enten skulle tage en højtstående Hamasleder til fange eller blot observere noget. Det, som imidlertid er sikkert, er, at missionen gik galt, og at der udbrød kamp mellem den israelske specialenhed og en gruppe palæstinensere, angiveligt Hamasfolk. Syv palæstinensere døde, og en højtstående israelsk officer døde også. Tusindvis deltog i gårsdagens begravelse, og her sagde præsident Rivlin: ”Mem var en af de modigste soldater og kommandører i staten Israel, og han faldt, mens han forsvarede Israels borgere, Israels børn.”
Den israelske enhed slap ud med støtte fra det israelske luftvåben – men altså ikke uden at betale den højeste pris.
Internationale reaktioner
Det har været med stor bekymring, at det internationale samfund har betragtet det sidste lille døgns udvikling. Men som altid er der forskel på, hvordan man formulerer reaktionen og fordømmelsen af det, der sker.
Den mest tydelige og klare støtte til Israel kommer ikke overraskende fra USA, hvor Jason Greenblatt, der er særlig udsending i Mellemøsten, skrev på Twitter: ”Igen angriber terrorister i Gaza Israel med krigsmidler. Disse raket- og morterangreb mod israelske byer må fordømmes af alle. Israel er igen tvunget til at handle militært for at beskytte sine borgere. Vi står sammen med Israel, mens de forsvarer sig.” Han påpegede også, at Hamas ”fortsætter med at bevise, at de er ligeglade med palæstinenserne i Gaza, og at de kun er interesseret i at bruge dem til politiske mål. Selv ikke palæstinensiske liv ser ud til at betyde noget for dem”.
Meldingerne fra blandt andet FN og EU var mere generelle og udtrykte ”stor bekymring” og opfordrede ”begge parter” til at afholde sig fra angreb.
Den franske udenrigsminister fordømte ”på det stærkeste” raketaffyringerne fra Hamas. Østrigs kansler, Sebastian Kurz, sagde at raketangreb mod civile israelere ”ikke er vejen til at løse konflikten i Gaza”, og at Østrig er forpligtet på Israels sikkerhed.
Generelt har fordømmelsen af Hamas været større end den plejer i forbindelse med disse angreb. Det kan meget vel hænge sammen med, at der er tale om det mest omfattende angreb på så kort tid. Aldrig tidligere har så mange raketter og granater været affyret mod Israel på en dag.
Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, er en af dem, der fordømmer Hamas.
På kanten af krig
Det seneste halve år har der jævnligt været nævnt risikoen for en regulær krig mellem Israel og Hamas. Lige nu må den risiko siges at være større, end den har været længe. Forhandlingerne om en længerevarende våbenhvile så ellers ud til at forløbe godt, og en del tydede på, at det ville lykkedes. Men gårsdagens og nattens bombardement har efter alt at dømme gjort en våbenhvile mere eller mindre umulig.
Ser man på de tre krige, som Israel og Hamas har udkæmpet i hhv. 2009, 2012 og 2014, så er gårsdagens begivenheder mere alvorlige end det, som førte op til de tidligere krige. I 2012 affyrede Hamas cirka 100 raketter, hvilket startede krigen. Fra 27. december 2008 til 18. januar 2009 affyrede terrorgruppen i alt 571 raketter ifølge Israels udenrigsministerium (andre siger 750).
Med andre ord blev der i går og i nat affyret næsten lige så meget, som der blev under en af de værste krige mellem Israel og Hamas.
I sidste ende er det helt store spørgsmål nok: Ønsker Hamas en krig? Gør de det – fortsætter de med at angribe civile israelere – så vil de få en krig. Og den vil de tabe. Det vil koste mange civile palæstinensere livet, selvom Israel forsøger kun at ramme militære mål. Men Israel vil være tvunget til at forsvare sin egen befolkning.