Våbenhvilen holder trods gensidige angreb
Der har været flere tilfælde af angreb mellem Israel og den libanesiske terrorgruppe Hizbollah de seneste dage. Også selvom der natten til onsdag den 27. november blev indgået en våbenhvileaftale.
Mandag aften affyrede Hizbollah to mortergranater mod Dov-bjerget, som ligger lige på grænsen mellem Israel og Libanon. Kort efter gennemførte israelske kampfly angreb mod en række Hizbollahmål i det sydlige Libanon: terrorister, affyringsinstallationer og andre mål.
Ifølge Hizbollah affyrede de granaterne, fordi Israel forinden havde overtrådt våbenhvilen – hvilket Israel har afvist.
Skrøbelig situation
Trods angrebene holder våbenhvileaftalen stadig – men den er tydeligvis skrøbelig. Israel har sagt, at en lille overtrædelse fra Hizbollahs side vil føre til et kraftigt modsvar.
Ifølge Israel har den første uge vist, at Libanons hær ikke gør deres del af aftalen godt nok. Det er nemlig meningen, at den libanesiske hær med militær magt skal sørge for, at Hizbollah fjerner sig fra Sydlibanon. Den opgave svigter de, hvis der går bevæbnede Hizbollahmedlemmer rundt i Sydlibanon, eller hvis Hizbollah transporterer våben i området. Begge dele har ifølge Israel fundet sted siden aftalens indgåelse, og derfor har Israel angrebet. Det er også en overtrædelse, hvis terroristerne bevæger sig sydpå i stedet for væk fra grænseområdet.
Tiden må vise, om den sløve start skyldes, at Libanons hær har brug for lidt tid, før de er i stand til at tæmme Hizbollah – eller om det er manglende vilje. I den forbindelse har Israel sagt tydeligt, at hvis våbenhvilen kollapser, så vil de israelske angreb ikke kun være rettet mod Hizbollah – en trussel rettet mod Libanons hær.
Ifølge Libanons regering førte mandagens israelske angreb til, at ni personer blev dræbt. Det fremgår ikke, om de var terrorister.
Frankrig: Israel følger ikke protokollen
USA spiller en nøglerolle ifm. opretholdelsen af aftalen. For eksempel skal USA hjælpe Libanons hær med at få Hizbollah til at makke ret. Ikke i form af soldater på landjorden, men i form af eksempelvis træning og rådgivning. En amerikansk general er allerede rejst til Beirut.
Sammen med USA skal Frankrig være med til at holde øje med, om aftalen overholdes.
Frankrig har angiveligt anklaget Israel for at have brudt aftalen 52 gange. Det har en fransk diplomatisk kilde fortalt til israelske medier.
Ifølge kilden er det ganske vist sådan, at de israelske handlinger har været modsvar til overtrædelse fra Hizbollah. Overtrædelsen består angiveligt i, at Israel ikke har fulgt protokollen, når Hizbollah overtræder aftalen. Det er tilsyneladende meningen, at Israel i første omgang skal gøre USA og Frankrig opmærksom på overtrædelsen – før de selv handler. Så måske består den angivelige israelske overtrædelse i, at de har handlet militært med det samme. Noget, som i så fald stemmer godt overens med de budskaber, den israelske regering er kommet med de seneste dage.
Udenrigsminister Gideon Sa’ar har fx sagt, at Israel »ikke overtræder aftalen, men opretholder den, når de står over for Hizbollahs overtrædelser, som kræver omgående handling.«