Tyskland: 60 procent mere antisemitisk vold

Had til jøder er årsagen til stadig flere antisemitiske hændelser i mange europæiske lande. Det gælder også Tyskland.

Onsdag offentliggjorde regeringen en rapport med tal, der viser en trist udvikling.

Sidste år registrerede politiet 1.646 tilfælde af antisemitisme. Det tal er 10 procent højere end i 2017. Når man ser på antallet af voldelige antisemitiske hændelser, var stigningen imidlertid endnu mere markant. Hele 62 fysiske overfald blev registreret i 2018. Det er en stigning på mere end 60 procent i forhold til 2017, hvor tallet var 37.

 

Antisemitisme fra flere sider

Antisemitismen i Tyskland kommer primært fra to grupper: Den yderste politiske højrefløj og radikal islam.

Den første gruppe, de højreradikale, har ironisk nok fået politisk medvind de seneste år på grund af den anden gruppe. Den store indvandring til Tyskland fra muslimske lande har medført stor vælgertilslutning til især partiet AfD (Alternative für Deutschland). De er primært modstandere af indvandring og islams indflydelse. Men mange har også et anstrengt forhold til jøder, og nogle sympatiserer ligefrem med nazismen. De mener for eksempel, at Tyskland bør gøre op med sin dystre fortid og ikke ”skamme sig” over Holocaust. Bjørn Hoecke, som er en af partiets fremtrædende politikere, har kritiseret Holocaust-monumentet i Berlin og kaldt det ”et skammens monument”. En anden af partiets ledere, Alexander Gauland, har kaldt Holocaust ”en fugleklat i mere end 1000 års succesrig tysk historie”. De allermest yderligtgående benægter ligefrem, at Holocaust har fundet sted.

Modstanden mod islam har altså give grobund for antisemitiske kræfter i Tyskland. Men også den store muslimske indvandring i sig selv er en medvirkende årsag til den voksende antisemitisme. Mange indvandrere kommer fra lande, hvor de har lært, at Israel og jøder er fjenden. Det mest omtalte tilfælde af antisemitisme sidste år, var, da en ung arabisk mand begyndte at slå en ung mand iført kippa med sit bælte, alt imens han på arabisk råbte ”jøde”. Offeret – som viste sig slet ikke at være jøde – optog overfaldet, og det kan ses på YouTube. Kort efter overfaldet blev der organiseret en begivenhed til støtte for jøderne – ”Berlin går med kippa” – hvor flere tusinde tyskere, både jøder og ikke-jøder, gik med den jødiske hovedbeklædning.

Selvom kansler Angela Merkel tydeligt har sagt, at antisemitisme ikke hører hjemme i Tyskland, så mener Jødernes Centralråd i landet, at myndighederne bør gøre mere for at bekæmpe fænomenet. ”Det, som jøder oplever subjektivt, bliver bekræftet af statistikken,” siger Josef Schuster, der er organisationens præsident.

De dystre tal kommer lige efter tal fra Frankrig, der viste en tilsvarende bekymrende udvikling.