Tyske jøder bekymrede over højrenationalistiske mandater

Det højrenationalistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) fik et brag af et valg og kom ind i det tyske parlament med hele 13 procent som det tredjestørste parti, hvor de vil sidde i opposition til Angela Merkels regering. Det er det første nationalistiske parti i Bundestag siden Anden Verdenskrig. Netop derfor handler de israelske overskrifter dagen derpå også om netop AfD’s store succes og deres forhold til de tyske jøder.

 

»Et mareridt«

Mange jødiske grupper i Tyskland har udtrykt stor bekymring over, at et parti med radikale højreorienterede synspunkter nu er at finde i parlamentet. Josef Schuster fra German Central Council of Jews frygter blandt andet, at AfD generelt vil være modstander af landets minoriteter, herunder det jødiske samfund. Og Charlotte Knobloch fra Münchens jødiske samfund er bekymret, fordi der »for første gang [siden Anden Verdenskrig] er et højreekstremt parti stærkt repræsenteret i parlamentet«.

 

Vil lægge afstand til Holocaust

For nylig sagde en af partiets ledere Alexander Garland, at Tyskland i rigelig grad har sagt undskyld for forsyndelserne under Anden Verdenskrig, og at »naziårene ikke længere påvirker landets identitet«. Nogle i partiet mener altså, at landet er kommet videre fra tiden under Hitler, har sagt undskyld, og at den sag nu er ude af verden; at Holocaust får alt for meget opmærksomhed.

I 2016 var der er en sag i Baden-Würtemberg, hvor en lokal AfD-politiker refererede til Holocaust som »visse ugerninger« og desuden gav udtryk for, at benægtelse af Holocaust var legitimt. Efterfølgende forsøgte en af partiets topledere at få lokalpolitikeren smidt ud af partiet, men han fik ikke den nødvendige opbakning til det.

Spørgsmålet om, hvordan man i Tyskland forholder sig til landets fortid, er meget følsomt især de tyske jøder. Det er stadig en stor del af deres identitet, og selvom nutidens tyske politikere ikke på nogen måde skal og kan holdes ansvarlige for det forfærdelige folkedrab på jøderne, er det stadig vigtigt at mindes ofrene og derigennem forhindre, at noget lignende sker igen.

 
Frauke Petry er leder af Alternative für Deutschland, som nu er det tredjestørste parti i Tysklands parlament. (Foto: Harald Bischoff/Wikimedia)

Støtter staten Israel

AfD betragtes altså af mange som et parti med antisemitiske og nazistiske kræfter. Mange forventer, at partiets modstand mod muslimer og migranter også i sidste ende vil gå ud over jødernes religiøse frihed.

Ikke desto mindre støtter AfD staten Israel, som også har en højreorienteret regering med et nationalistisk støtteparti i form af Det Jødiske Hjem. Det viste en undersøgelse foretaget af en gruppe, som arbejder for et godt forhold mellem Israel og Tyskland. Mere end halvdelen af de adspurgte AfD-medlemmer svarede, at de er »fuldstændig enige« i, at støtte til boykot Israel-bevægelsen BDS er antisemitisme. 77 procent mente, at antizionisme er en form for antisemitisme. Lidt færre, cirka 66 procent, er imod en tysk anerkendelse af en palæstinensisk stat. Tilsvarende mener cirka to tredjedele af de adspurgte AfD-medlemmer, at de israelske bosættelser på Vestbredden ikke er den primære forhindring for en fredsaftale. Altså generelt synspunkter, der udtrykker støtte til staten Israel og den nuværende regering.

På spørgsmål om, hvorvidt det er vigtigt at undervise de tyske elever om Holocaust, er der dog relativt mange AfD-medlemmer, der ikke er »fuldstændig enige« i, at dette er vigtigt. 38 procent er blot »tilbøjelige til at være enige«, men 6 procent ligefrem er »tilbøjelige til at være uenige« i, at det er vigtigt at undervise om Holocaust i de tyske skoler. Alle de øvrige partier er fuldstændig enige i, at det er vigtigt.

 

Minder om USA

Tendensen i AfD er altså, at man støtter staten Israel og hylder den for at være det eneste demokrati i Mellemøsten. Samtidig er man ikke så venligtsindet over for de tyske jøder – ligesom man generelt er imod andre etniske minoriteters tilvækst i landet. Lidt det samme mønster har man set i USA efter Trumps tiltræden. Den internationale støtte til Israel og viljen til at samarbejde med staten er stor. Men på hjemmefronten ser det anderledes ud. Også i USA har højreekstremistiske grupper haft antisemitiske udsagn som en del af deres politiske kamp.

Mens AfD blev det tredjestørste parti, er det fortsat Angela Merkel, som er landets kansler. Det jødiske samfund ser hende som en god ven af både staten Israel og det jødiske folk.