Trods massevaccinationer: Israel oplever højeste smittetal siden september

Der er både gode og dårlige coronanyheder fra Israel i disse dage. Den gode nyhed er, at man allerede har givet første skud af Pfizer-BioNTechs vaccine til cirka 1,4 millioner borgere, siden man begyndte at vaccinere 20. december. Og man forventer at vaccinere op mod 150.000 israelere dagligt resten af denne uge. Dog forlyder det, at tempoet kan blive sat ned eller helt standset i næste uge, fordi der muligvis vil mangle vacciner. Det vil dog kun blive for en kort tid. I slutningen af måneden vil Israel få leveret vacciner fra firmaet Moderna, som landet nu har godkendt. Det er især personer over 60 år, som får vaccinen, men ifølge Channel 12 har omkring 100.000 personer i alderen 20-40 også fået det første skud.

Israel er klart det land i verden, der er længst fremme med at vaccinere befolkningen.

 

Klar til at lukke endnu mere ned

Og så til den dårlige nyhed. Nemlig smitteudviklingen. Tirsdag morgen meddelte Sundhedsministeriet, at man mandag havde registreret hele 8.308 nye smittede – det største antal siden 30. september. Der blev foretaget 108.000 tests, og cirka 7,5 procent af dem var altså positive. Det er bekymrende tal.

I alt 450.000 israelere har været smittet med corona, og lige nu har 55.000 sygdommen. Cirka 1300 er indlagt – heraf knap 200 med ventilator.

Det kan godt undre, at smittetallene stiger så voldsomt, eftersom Israel for nogle uger siden indførte en tredje nedlukning.

Men mange siger, at nedlukningen ikke er markant nok. Især tales der om, at skolerne bør lukkes for alle elever – lige nu er de nemlig åbne for de fleste klassetrin. Og det viser sig, at mange af de smittede netop er skoleelever og lærere.

Tirsdag eftermiddag vil coronakabinettet (en gruppe af ministre, embedsfolk og eksperter) mødes for at diskutere en yderligere nedlukning, lyder det i de israelske medier tirsdag morgen. Indtil nu har der været uenighed angående skolerne. Men sundhedsminister Yuli Edelstein er klar i mælet: »Nu er der ingen vej uden om en fuld nedlukning – også af skolerne,« siger han.

En del af bekymringen går også på den smitsomme variant, som især hærger i Storbritanninen. Ifølge Sundhedsministeriet er det fundet 30 tilfælde af den i Israel. Og de er ikke fundet hos folk, der er kommet ind i Israel fra Storbritannien, hvilket giver bekymring for, at den er i gang med at sprede sig og ikke kan inddæmmes.


Sundhedsminister Yuli Edelstein er klar til at lukke skolerne for at stoppe smittespredningen. (Foto: GPO/Amos Ben Gershom)

Stadig mange smittede blandt ultraortodokse

Desværre er det stadig sådan, at smitten især spreder sig i de byer, hvor der bor mange ultraortodokse. Det skyldes angiveligt, at de ikke er gode til at overholde restriktionerne.

Søndag kunne Roni Numa, som har ansvaret for at holde øje med smitten blandt ultraortodokse, fortælle, at netop denne befolkningsgruppe står for cirka en fjerdedel af alle smittetilfælde den seneste tid.

Han nævnte blandt andet, at de ultraortodokse er dårlige til at overholde restriktionerne i skolerne. Han udtrykte også utilfredshed med myndighedernes vilje og evne til at håndhæve restriktionerne.

Da han blev spurgt, om den manglende håndhævelse skyldes politiske hensyn, svarede han: »Helt sikkert, alt har en betydning. Disse ting hænger helt sikkert sammen.«

Tidligere er regeringen blevet kritiseret for at undlade at håndhæve loven over for de ultraortodokse, fordi Netanyahu er afhængig af støtte fra de to ultraortodokse partier i Knesset (Shas og UTJ).

Chezy Levy, som er departementschef i Sundhedsministeriet, siger dog, at det i højere grad skyldes, at der er mange gamle blandt de ultraortodokse, og at de bor tættere end resten af samfundet.