Tjekkiet åbner ambassadekontor i Jerusalem

Det er stadig kun USA og Guatemala, der har deres ambassader i Israels hovedstad, Jerusalem. Ellers er det Tel Aviv, som er den israelske »ambassadeby«.

Men torsdag den 11. marts kunne der klippes en snor i Jerusalem til Tjekkiets nye ambassadekontor. Det er altså ikke selve Tjekkiets ambassade, der er åbnet her, men et kontor knyttet til ambassaden.

Den tjekkiske premierminister, Andrej Babis, deltog i ceremonien og sagde i den forbindelse: »Tjekkiet vil have et fuldt diplomatisk arbejde her i Jerusalem. Det [kontoret] vil tage sig af mange ting, lige fra politik og økonomisk samarbejde til ambassadeopgaver og andet. Der vil være et fast hold af ansatte, som vil arbejde under ledelse af vores ambassade i Tel Aviv.« Han var på besøg i Jerusalem sammen med Ungarns premierminister, Viktor Orban.

Tjekkiet er dermed det andet EU-land – efter netop Ungarn – til at åbne et diplomatisk kontor i Jerusalem.


Sådan så det ud, da USA åbnede sin ambassade i Jerusalem i 2018. Det har startet en positiv udvikling, som meget vel kan ende i flere ambassader i byen i de kommende år.

Et paradigmeskifte er i gang

Israels udenrigsminister, Gabi Ashkenazi, kaldte åbningen et bevis på det stærke venskab med Tjekkiet og hyldede tjekkerne for at »gå foran i den forandring i Europa, der er over for Jerusalem og over for staten Israel«.

Han uddybede og sagde, at »Mellemøsten oplever et paradigmeskifte«, hvor der vil være »anerkendelse af sandheden. En historisk sandhed om, at Jerusalem i mere end 3.000 år har været det jødiske folks bankende hjerte og dets eneste hovedstad«.

Og Ashkenazi har ret i, at der er sket noget de seneste år på den diplomatiske front – også når det gælder forholdet til Jerusalem. Ud over de nævnte lande har også Kosovo og Serbien ytret ønsket om at flytte deres ambassader – selvom Serbien er imod israelsk anerkendelse af netop Kosovo, hvilket kan blive en hindring.

Tilbage i oktober 2020 sagde Malawi, at man planlægger at flytte sin ambassade til Jerusalem. Det samme gjorde Den Dominikanske Republik.

Sammenholdt med de opsigtsvækkende fredsaftaler fra efteråret med Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Sudan og Marokko er der virkelig sket en markant udvikling, som må siges at være en stor fjer i hatten for premierminister Benjamin Netanyahu.

At Tjekkiet åbner sit kontor mindre end to uger før parlamentsvalget 23. marts, er meget belejligt for ham. Det er med til at minde befolkningen om det, han har opnået i arbejdet for at rokke ved den internationale opfattelse af Israel.

Godt nok har det tjekkiske udenrigsministerium sagt, at beslutningen ikke skal opfattes som en direkte anerkendelse af, at Jerusalem er Israel hovedstad (som det var tilfældet, da USA flyttede sin ambassade). Men det ændrer ikke på, at det er et klart skridt på den diplomatiske vej, hvor både Israel og Jerusalem som landets hovedstad får en højere international status og anerkendelse.