Sydafrika vil boykotte Israelbesøg
Når en israelsk delegation i slutningen af oktober besøger Afrika – nærmere betegnet Togo – vil det med al sandsynlighed blive uden sydafrikansk deltagelse.
Selvom Togo endnu ikke har fået et formelt afbud, tyder udtalelser fra Sydafrikas ambassadør i Libanon og Syrien nemlig på, at præsident Jacob Zuma vil nedlægge boykot.
De afrikanske medlemmer af Den Afrikanske Union er inviteret til at møde ikke bare Israels premierminister, Netanyahu, men også mere end 100 israelske firmaer inden for mange forskellige områder, blandt andet landbrug, sundhed, sikkerhed, vandforsyning og cybersikkerhed. Det er altså en rigtig god mulighed for at skabe og styrke de politiske og forretningsmæssige kontakter.
Det er ikke kun Sydafrika, som forventes at boykotte konferencen. Også Tunesien, Marokko, Algeriet og Mauretanien har ifølge Al Jazeera tænkt sig at udeblive. Afbuddene kommer muligvis på baggrund af et brev fra en gruppe, som kalder sig Popular Conference for Palestinians Abroad. Ifølge Al Jazeera har gruppen sendt et brev til de afrikanske regeringer med en opfordring til ikke at have forbindelse til ”det eneste, længste og mest brutale koloniprojekt i verden i dag”, fordi afrikanske lande ”også bekæmpede kolonialisme i årtier og frigjorde sig efter langvarig lidelse”.
Apartheidretorik
Mange af Israels modstandere – ikke mindst dem, som sympatiserer med den internationale boykotbevægelse BDS – sammenligner Israel med det apartheidstyre, som var i Sydafrika i den sidste halvdel af 1900-tallet. Måske netop derfor er Sydafrika ikke hoppet med på den bølge af gode relationer, som Israel og Netanayhu i disse år knytter til afrikanske lande.
Mange afrikanske lande ser gode muligheder i samarbejdet med Israel. Et samarbejde, som samtidig kan være en vej til at styrke forholdet til USA. Mange amerikansk-jødiske organisationer er nemlig involveret i eksempelvis konferencen i oktober. Eksempelvis arrangerer American Jewish Committee en debat om, hvordan man kan styrke forholdet mellem afrikanske lande, Israel og USA.
Ønsker observatørstatus
For Netanyahu og den israelske regering handler turen til Togo især om at forbedre muligheden for at få observatørstatus i Den Afrikanske Union. Det vil skabe en fantastisk mulighed for at forbedre forholdet yderligere til de afrikanske lande og kæmpe mod den løgnagtige apartheidretorik, der påstår, at den israelske tilstedeværelse på Vestbredden er at sammenligne med kolonialisme. Israel besatte Vestbredden i 1967 efter en krig, hvor Jordan, som kontrollerede området før 1967, angreb Israel; selvom Israel sagde til jordanerne, at de ikke ønskede at være i krig med dem.
Det er forventet, at mellem 18 og 25 lande vil deltage i konferencen.