Svensk synagoge, israelsk sikkerhedsvagt og 9-årig pige er ofre for palæstinensisk vrede
I Israel var mange bekymrede for reaktionerne på sidste uges beslutning om at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem. Især efter fredagsbønnen havde sikkerhedsmyndighederne forberedt sig på voldsomme protester.
Heldigvis udviklede det sig ikke nær så dramatisk og voldeligt, som man kunne have frygtet. Ifølge IDF (det israelske militær) var der kun 3.000 demonstranter på Vestbredden. Så det kan på ingen måde kaldes en intifada, hvilket terrorgruppen Hamas ellers har forsøgt at opildne til.
En journalist og en politibil foran synagogen i Gøteborg. (Foto: Thomas Grinderslev)
Brandbomber mod synagoge og opfordring til drab
I Sverige var der også demonstrationer, hvor det blev tydeligt, at Sverige har et problem med antisemitisme. Men både politikere og borgere fik tydeligt sagt fra over for de chokerende begivenheder.
Fredag demonstrerede cirka 200 mennesker i Malmø – en by, hvor cirka syv procent af befolkningen stammer fra Mellemøsten. Ifølge Sverige Radio råbte nogle af demonstranterne: »Vi vil have vores frihed tilbage, og vi vil skyde jøderne!«
Sveriges udenrigsminister, Margot Wallstrøm, som ellers er særdeles kritisk over for Israel, tweetede, at »trusler, had og antisemitisme er fuldstændig uacceptabelt«. Også statsminister Løfven har sagt, at han er »dybt forfærdet«, og at der ikke er plads til antisemitisme i Sverige.
Lørdag aften var det så synagogen i Gøteborg, der blev genstand for den palæstinensiske vrede. Omkring 20 personer kastede brandbomber ind i en gård mellem to bygninger, hvor der opstod en mindre brand mellem nogle biler. I et lokale tilknyttet synagogen holdt nogle teenagere fest, og de søgte dækning i en kælder, indtil faren var ovre.
Her smed cirka 20 personer molotovcocktails. En gruppe teenagere, som holdt fest i et af lokalerne, måtte gemme sig i kælderen. (Foto: Thomas Grinderslev)
Søndag viste svenskerne så, at de støtter deres jødiske medborgere. Rigtig mange mennesker var forbi synagogen og hænge et lille hjerte med en hilsen. I en artikel med overskriften »Synagogen kærlighedsbombes efter angreb« siger en af de fremmødte, hvorfor hun var mødt op: »Jeg vil vise støtte til fællesskabet og markere, at vi i Gøteborg ikke accepterer antisemitisme,« lød det fra Emilie Iacobi.
Talsmanden for det jødiske fællesskab i Malmø sagde, at de »mærker en voksende antisemitisme fra højre, fra de autonome på venstrefløjen og fra islamister. Men vi mærker også en stor støtte fra regeringen, myndigheder og ikke mindst alle, som er mødt op her [ved synagogen].«
Ingen kom til skade i forbindelse med angrebet, men det jødiske samfund i Sverige mærker den voksende antisemitisme. (Foto: Thomas Grinderslev)
Sikkerhedsvagt i livsfare
Selvom demonstrationerne i Jerusalem og på Vestbredden var mindre end forventet, skete der søndag et alvorligt angreb ved den centrale busstation i Jerusalem. En vagt, som kontrollerede tasker ved indgangen, blev stukket ned af en 24-årig palæstinenser. Vagten blev straks taget til Share Zeedek-hospitalet, hvor han stadig er i kritisk tilstand. Kniven ramte hans hjerte, og han er i livsfare.
9-årig såret efter stenkast
På Vestbredden reagerede nogle vrede palæstinensere ved at kaste med sten mod israelske biler. Det gik ud over en mor og hendes to børn, en søn på 3 og en datter på 9 år. På vejen fra deres hjem i bosættelsen Ibei HaNahal til Jerusalem skulle de igennem det store Gush Etzion-kryds. Kort inden krydset blev deres bil pludselig bombarderet med sten, og moren fortalte efterfølgende, at hun tydeligt kunne se de maskerede mænd, som kastede stenene. »Først ramte de forlygterne og derefter vinduet, hvor min datter sad. Hun blev ramt både af stenen og af glas fra den splintrede rude. Derefter blev en sten kastet mod bagdøren, hvor min 3-årige søn sad. Det var et mirakel, at den ramte døren og ikke vinduet! Hvornår forstår de, at en sten kan dræbe?« fortalte den chokerede mor til Ynet. To personer blev arresteret.
Tjekkiet vil følge trop
Håbet i Israel er, at Trumps beslutning vil opmuntre andre til at gå samme vej. Og Tjekkiet kan meget vel blive første land til at gøre det. Landets præsident har sagt, at man før eller siden vil flytte den tjekkiske ambassade til Jerusalem. Det forlyder også, at lande som Ungarn og Filippinerne overvejer det.
Dette vil være et stort boost til Israel. At anerkende Jerusalem som Israels hovedstad betyder dog ikke, at man så lægger tostatsløsningen på hylden. Tværtimod. Trump nævnte for første gang netop tostatsløsningen i sidste uges tale og sagde, at han håber, at beslutningen kan være med til at give nye muligheder for forhandlinger. »Gamle udfordringer kræver nye tilgange,« lød det fra den amerikanske præsident.