Reaktioner på terrordrab viser regeringens interne splittelse
Weekendens to terrorangreb, som kostede tre civile israelere livet, har fået blodet hos nogle regeringsmedlemmer og bosættere til koge. Og det er ikke kun de palæstinensiske gerningsmænd, de er vrede på.
Bosættere: Situationen er uholdbar
Lederne af de lokale råd for de israelske bosættelser på Vestbredden holdt tirsdag den 22. august et pressemøde foran premierminister Benjamin Netanyahus kontor i Jerusalem. Her var deres budskab, at regeringen skal gøre mere for at standse bølgen af terrorangreb, hvor 29 er blevet dræbt af palæstinensiske terrorangreb i Israel og på Vestbredden i år.
De krævede blandt andet flere checkpoints. »Det stigende antal dødelige terrorangreb viser, at sikkerhedshåndteringen har fejlet og må ændres straks,« lød det.
Kritikken blev rettet to steder hen. For det første mod regeringen. »Vi skammer os over at være nødt til at sidde her og kritisere en højrefløjsregering,« sagde de. Bosætterbevægelsen er ellers stærkt repræsenteret i regeringen, hvor de to nationalreligiøse partier (Jødisk Styrke og Religiøs Zionisme) sidder.
For det andet kritiserede de Det Palæstinensiske Selvstyre for at opildne til terror ved at fortsætte med at udbetale månedlige beløb til personer, der fængsles for terror mod Israel.
Regeringsparti kritiserer regeringen og hæren
I Danmark ser man yderst sjældent, at partier, der sidder i regering sammen, kritiserer hinanden. I Israel er det derimod helt almindeligt i disse tider. Især er Jødisk Styrke og Religiøs Zionisme ofte ude med riven. Deres kritik retter sig især mod forsvarsminister Yoav Gallant (som de har været i konflikt med nærmest siden regeringen blev dannet) og ledelsen i Israels hær, IDF.
»Endnu et blodigt angreb, som var muligt på grund af manglende beslutninger. Forsvarsminister, beslutningen er din, tag den før det næste angreb,« skrev minister for nationale missioner Orit Strock. National sikkerhedsminister Itamar Ben Gvir sagde, at Israels forsvarspolitik er for »blød«.
En af mest vidtgående udtalelser kom fra Jødisk Styrkes Yitzhak Kroizer, som krævede »hævn« for terrorangrebene og sagde, at »jødisk blod ikke er billigt«.
Mange andre fra de to partier har krævet både Gallant og IDF’s leder, Herzi Halevi, afsat. Netanyahu har dog forsvaret dem. Og efter Strock og Ben Gvirs udtalelser sagde en unavngiven kilde fra Likud (Netanyahus parti) til Walla, at Ben Gvir og Strock »er ekstremister, der ikke har forståelse for sikkerhed, og som opfører sig som børn og danser på ofrenes blod for billige point«.
Der bliver altså kastet med mudder internt i Israels regering, i takt med at dødstallet stiger. Den nuværende regering var meget kritisk over for den tidligere regerings håndtering af sikkerhedssituationen på Vestbredden. Men siden de overtog magten i januar, er det kun blevet værre, når man kigger på tallene. Hvis de nationalreligiøse får deres vilje, vil de sandsynligvis eskalere situationen yderligere ved at gennemføre en større militær aktion på Vestbredden. Men det lader altså ikke til, at Netanyahu og Gallant lader sig overtale til det.
»Iran står bag«
Netanyahu og Gallant har naturligvis også udtalt sig om den alvorlige situation.
Mandag den 21. august var de taget til det sted nær Hebron, hvor en kvinde tidligere på dagen var blevet dræbt. Her sagde premierministeren, at Israel »befinder sig midt i en terrorbølge, som Iran og deres proxygrupper står bag og har finansieret«. Og Gallant tilføjede, at »Iran forsøger at skade Israels borgere, men vi gør forskellige tiltag, som vil genetablere sikkerheden«. De understregede også, at der er fuld tillid til hæren og soldaterne, »som kæmper dag og nat for at beskytte os«.
Regeringen vakler
Det er altså ikke kun linjen, når det gælder retsreformen, der skaber splid i regeringen. Nu er det også i høj grad håndteringen sikkerhedssituationen. Det rejser naturligvis spørgsmålet, om Israels regering er i stand til at holde sammen på sig selv på den lange bane.
Når en unavngiven repræsentant for Likud kalder Ben Gvir og hans partifæller for »børn uden forståelse for sikkerhedssituationen,« beskriver det nok meget godt den opfattelse, Netanyahu og mange andre i Likud har af deres støttepartiers ageren.
Det lader ikke til, at Ben Gvir skelner mellem uenighed hhv. på de indre linjer og så udadtil. Det slider lige nu på regeringens samarbejde, hvor udmeldingerne stikker i alle retninger.