Putin i Jerusalem: »Det skal nok ende godt«
I dag er 49 politiske ledere og royale personer samlet i Jerusalem til en stor mindesamling for befrielsen af Auschwitz.
Den måske mest prominente deltager er Ruslands præsident, Vladimir Putin, som ankom torsdag og tager afsted igen sent samme aften.
Forholdet mellem Israel og Rusland og mellem de to landes ledere er godt. Men forholdet er lige nu også præget af, at den 27-årige israelske kvinde Naama Issachar sidder fængslet lidt uden for Moskva. Det har hun gjort siden april, hvor der blev fundet 10 gram marihuana i hendes indcheckede bagage. Selvom hun kun mellemlandede i Moskva, blev tasken tjekket. Det resulterede i en dom på hele syv et halvt år.
Siden er der blevet en gjort en diplomatisk indsats for at få Issachar sat fri. Hun benægter at have lagt de 10 gram ulovlige stoffer i sin taske. Og i dag mødtes præsident Putin så med Naama Issachars mor. Han fortalte hende, at ”alt bliver okay”, hvilket han senere gentog over for pressen.
Nu er spørgsmålet så, hvad prisen for hendes løsladelse bliver. Der spekuleres i, Israel måske allerede har afgivet ejerskabet over »Alexanders gård«, som ligger i det kristne kvarter i Jerusalems gamle bydel. Området tilhører i dag den russisk-ortodokse kirke og ligger lige ved Gravkirken. Nogle medier melder, at dette er prisen for Issachars frigivelse. Rusland har i mange år ønsket ejerskab over området.
Kritik for at politisere begivenhed
Polens præsident Duda deltager ikke i mindehøjtideligheden ved Yad Vashem – ja, han er slet ikke i Israel. Han var inviteret, men dog ikke til at holde tale. Det var han så utilfreds med, at han endte med at blive hjemme. Litauens præsident blev hjemme af samme grund. De mener, at der er gået politik i det, når Rusland inviteres til at holde tale, mens Polen, hvor Auschwitz jo lå, ikke er.
De israelske arrangører har imidlertid afvist, at det er af politiske grunde, at Putin får ordet, og ikke Duda. Man har valgt at lade ledere fra de lande, der vandt Anden Verdenskrig, holde tale.
Polakkerne er også utilfredse med, at Auschwitz-mindedagen holdes i Jerusalem og ikke i Polen.
Et andet element, som er blevet kritiseret, er, at angiveligt kun 30 ud af 800 pladser til mindehøjtideligheden går til holocaustoverlevere. Det fik Ukraines præsident Zelensky til at beslutte, at hans delegation vil afstå fra deres pladser til fordel for holocaustoverlevere.
Ifølge en talsmand for Yad Vashem er det dog nærmere omkring 100 tidligere holocaustoverlevere, der deltager i højtideligheden.