Purim har et budskab om enhed til en splittet befolkning
Torsdag aften begynder den jødiske højtid purim. Her læser jøderne Esters Bog og mindes, hvordan den onde Haman forsøgte at udrydde det jødiske folk, og hvordan dronning Ester modigt reddede folket.
I år varer purim nogle steder i Israel helt til søndag – fordi sabbatten, der begynder fredag aften, åbenbart betyder, at noget af fejringen bliver udskudt, til når sabbatten er forbi lørdag aften.
Den lange purim fik onsdag regeringen til at vedtage et forbud mod at bevæge sig mere end 1 kilometer væk fra hjemme både torsdag, fredag og lørdag fra kl. 20.30 til kl. 5.
»Vi har brug for en lang purim«
Yosef Ote, som er rabbiner i en synagoge i Jerusalem, siger til Jerusalem Post, at der i år er brug for en ekstralang purim. Højtiden har ifølge ham nemlig et budskab om enhed og fællesskab og om at passe på hinanden, ligesom dronning Ester gjorde – og det er der særligt brug for i år.
»På en måde fejrer vi purim i tre dage, og det har vi brug for i år med alt det, der sker på grund af corona,« siger han. Han håber, at højtiden kan være med til at bygge bro mellem de forskellige grupper i befolkningen. Især fordi coronakrisen ifølge ham har forværret den splittelse, der i forvejen var. »Hvis vi anstrenger os for ikke at tale dårligt om andre, medmindre de gør noget helt forfærdeligt som fx at bringe andres liv i fare, så kan vi være enige om at være uenige og så overlade det hele til Gud. Hvis vi hver især gør, hvad vi kan, så tror jeg, vi vil blive en mere lykkelig nation,« siger han.
At dele med andre
Joseph Gitler fra organisationen Leket, der deler mad ud til folk, peger på, at en vigtig del af purim er at give til andre. Så det ikke kun er de rige, der har råd til at fejre. Og lige nu er rigtig mange israelere ramt på pengepungen, fordi de har mistet deres arbejde.
»Det er en svær situation lige nu,« siger han. »Selvom økonomien er ved at åbne op, er der stadig meget, som er lukket. Alle, der tjener penge på turisme, lider virkelig.« Derfor gør Leket en ekstrastor indsats for at bringe mad ud til folk under purim. Også fordi mange må sidde alene i stedet for at besøge familien.
Purim kan gå begge veje
Man kan håbe og bede om, at purim i år netop bliver en tid, hvor der kommer ro på gemytterne, og hvor folk glemmer deres uenigheder og i stedet rækker ud med hjælp til hinanden.
Men man kan frygte, at spliden fortsætter. Onsdag aften valgte flere hundrede israelere at gå på gaden for at holde en spontan purim-fest. Det gjorde de kort efter beslutningen om begrænset udgangstilladelse torsdag, fredag og lørdag aften.
Det fik sundhedsminister Yuli Edelstein til at fare i flint og sige, at de festende vil »få menneskeliv på samvittigheden«.
Generelt har der under corona været kritik af regeringens håndtering. Primært fordi mange mener, at regeringen ikke har gjort nok. Men der kan også være nogle, som vil være sure over, at man nu ikke kan fejre purim. Derfor er der tvivl om, hvorvidt onsdagens spontane fest i Tel Aviv er et varsel om, at flere har tænkt sig at bryde forbuddet mod at bevæge sig mere end 1 kilometer væk fra hjemmet. I så fald kan dette års purim få den modsatte effekt af det, rabbiner Yosef Ote håber.