Presset premierminister vil opfinde nye ministerier - og bruge nuværende immunitetslov
Netanyahu har store problemer med at få dannet en ny regering. De oprindelige 28 dage var ikke nok, og derfor har han måttet bede om 14 dages udsættelse, således at 28. maj nu er deadline for en ny regering. Over halvanden måned efter valget, som fandt sted 9. april.
Premierministeren presses fra alle sider af sultne politikere, der ønsker en luns af magten i Israel. Derfor har Netanyahu nu besluttet sig for at ville øge antallet af lunser – eller rettere sagt ministerposter.
I dag forventes Knesset nemlig af vedtage første udgave af en lov, der gør det muligt at uddele helt op til 28 ministerposter. Forslaget ser ud til at have gode chancer – ikke mindst fordi mange af dem, der stemmer, kan ende med at få del i de ekstra poster.
Oppositionsleder Benny Gantz raser mod premierministeren: »Er det ikke utroligt, at vi taler om at udvide antallet af ministerier? Det er blot endnu et redskab til politisk bestikkelse. Det eneste formål er politisk. Alle, der accepterer det, accepterer politisk bestikkelse,« sagde han.
Lige nu er der 21 ministerier. I 2014 vedtog man en lov om, at der kun måtte være 18, men den blev ændret i 2015.
Hvis der kommer hele 28 ministerier, kan det ifølge Finansministeriets udregninger blive en meget dyr fornøjelse. De siger, at hver ny minister vil koste op til 10 millioner kroner om året. Syv ekstra ministre vil så koste op mod 70 millioner kroner om året. Og i en valgperiode på op til fire et halvt år, løber den slags hurtigt op. Derudover kommer angiveligt udgifterne til de initiativer osv., som ministerierne sætter i søen.
Men Netanyahu er en presset mand, der har svært ved at blive enig med sine traditionelle støttepartier på højrefløjen. Derudover er der mange i Likud, der håber og retteligt forventer magtfulde poster, eftersom de for manges vedkommende har fået langt flere stemmer end de små støttepartier på højrefløjen.
Dropper ny immunitetslov
Samtidig forsøger han også at holde rigsadvokaten fra døren. Avichai Mandelblit mener som bekendt, at der er så stærk mistanke om, at Netanyahu er skyldig i korruption, at han snart vil indkalde ham til en høring – og derefter sandsynligvis en retssag.
Men Netanayhu håber at kunne få juridisk immunitet som følge af sin titel som folkevalgt politiker. Der har været rygter om, at han ville arbejde for en ny lov, der automatisk gav ham immunitet. Men flere politikere fra hans eget Likudparti har modsat sig dette. Nu vil Netanyahu angiveligt forsøge sig med den allerede eksisterende lov, som faktisk kan hjælpe ham.
I loven er der en paragraf, der siger, at en politiker kan få immunitet – altså undgå at blive retsforfulgt – hvis ”det medfører stor skade på Knessets arbejde eller hvis det i høj grad skader repræsentationen af vælgernes vilje”. Og man kan jo godt argumentere for, at det skade vælgerrepræsentationen, hvis lederen af et parti med 35 ud af 120 mandater ikke længere kan passe sit arbejde på grund af en omfattende retssag.
28. april ved vi, om Netanyahu kan komme i gang med at repræsentere sine vælgere. Og om det bliver hele 27 ministerkollegaer.