Palæstinensisk topforhandler død med corona: Skaber blandede reaktioner i Israel
En af de mest fremtrædende palæstinensere de sidste 30 år er død. Saeb Erekat gik bort tirsdag efter at have været indlagt på et hospital i Jerusalem med coronavirus i cirka en måned. Han blev 65 år.
Erekat er kendt som Det Palæstinensiske Selvstyres topforhandler. I de mange forhandlinger gennem årenes løb har han efter eget udsagn arbejdet for en tostatsløsning. Samtidig er han også en af hovedpersonerne i palæstinensernes mange afvisninger af israelske forslag til en måde at dele landet på.
Han var også med i de forhandlinger, der ledte frem til Osloaftalen i 1993 og 1995. Der er med andre ord tale om en prominent skikkelse.
Nogle sørger, andre gør ikke
Blandt de israelske politikere er der meget blandede reaktioner. Nogle kondolerer og sender deres bedste ønsker til Erekats familie. Andre betegner Erekat som en fjende af Israel, som de ikke vil sørge over.
Tzipi Livni, der har haft flere ministerposter og har befundet sig på den politiske midte eller til venstre for den, har sagt, at hun er ”ked af Saeb Erekats død”, og at han ”viede sit liv til sit folk og plejede at sige, at fred er min skæbne”. Erekat sendte en besked til Livni kort før sin død, hvor han skrev: ”Jeg er ikke færdig med det, jeg var født til.”
Også den tidligere israelske topforhandler Yossi Beilin har pæne ting at sige om ham: ”Han var altid imod vold. Han støttede andre midler til at presse Israel – men han var fuldstændig imod den anden intifada og gjorde sit bedste for at skabe bånd mellem israelere og palæstinesere.”
Helt andre toner lyder fra Bezalel Smotrich fra det højrenationale parti Yamina. ”Jeg kan ikke tro, at der er israelere, der udtrykker sorg over, at en antisemitisk terrorsupporter, som var en af lederne af kampen mod Israel, er død,” siger han og tilføjer, at Erekat ”spillede et dobbeltspil, hvor han fortsatte med at opildne til terror mod Israel”.
Erekat har blandt andet besøgt familier til terrorister og udtrykt sin sympati for dem. Han støttede også Selvstyrets praksis med at donere penge til terroristers efterladte familie. Sidste år kaldte han det ”tyveri”, da Israel forsøgte at modarbejde den palæstinensiske praksis ved at tilbageholde beløb svarende til det beløb, der betales til terroristers familier.
Endte i Jerusalem trods ophørt samarbejde
Da Erekat for cirka en måned siden blev indlagt, påpegede mange ironien i, at han lå på hospital i det land, han på så mange måder – ifølge mange – har været en fjende af. For nylig valgte Selvstyret at afbryde meget samarbejde med Israel – blandt andet samarbejdet om at sende palæstinensere til et israelsk hospital, når de ikke kunne få den nødvendige behandling på Vestbredden.
Men det hindrede ikke Erekat i at blive sendt til Jerusalem, da hans coronavirus blev forværret. Måske var grunden til, at palæstinenserne ikke kunne behandle ham, at de før sommer sagde nej til en masse medicinsk udstyr fra De Forenede Arabiske Emirater – med den begrundelse, at udstyret kom via Tel Aviv. Denne og mange andre relevante betragtninger kan læses i en artikel af David Horovitz, som blev skrevet 21. oktober, mens Erekat fik behandling i Israel.