Palæstinenserne er uenige om Trump-plan – og uvenner med saudierne

Det Palæstinensiske Selvstyre og dets præsident, Mahmoud Abbas, er for alvor blevet uvenner med Saudi-Arabien. Et land, som traditionelt støtter den palæstinensiske sag både politisk og økonomisk, men som den seneste tid har arbejdet godt sammen med USA.

Det er især det amerikanske forsøg på at skabe en fredsaftale, der har bragt palæstinenserne og saudierne på kant med hinanden. Og krisen kan meget vel få de største konsekvenser for palæstinenserne, som risikerer at blive isoleret.

Den saudiske kronprins Mohammed Bin Salman har været positivt indstillet over for det amerikanske initiativ og har generelt haft et positivt forhold til Donald Trump. Det har fået mange palæstinensere til at fordømme Bin Salman. Palæstinenserne kan nemlig ikke lide Donald Trump, som også har et særdeles godt forhold til Israel og valgte at flytte ambassaden til Jerusalem.

I juni lancerede amerikanerne så første del af deres længe ventede fredsplan i form af en workshop i Bahrain, hvor den palæstinensiske økonomi var på dagsordenen. Palæstinenserne ville ikke deltage og opfordrede arabiske lande til også at boykotte arrangementet. Saudierne var dog hurtige til at melde deres ankomst i Bahrain.

De seneste par måneder har repræsentanter for Selvstyret og Fatah (et parti tæt knyttet til Selvstyret) samt palæstinensiske borgere så ytret deres utilfredshed. De mener, at saudierne forråder palæstinenserne ved at samarbejde med USA. De mener også, at de på den måde arbejder for normalisering af forholdet til Israel.

Det forlyder også, at det personlige forhold mellem Bin Salman og Abbas er meget, meget dårligt. ”Vi har fået indtryk af en mand, som er uuddannet, og som forsøger at kommandere med os,” sagde en repræsentant for Selvstyret om Bin Salman i 2017 efter et møde mellem de to.

Saudierne har reageret på de palæstinensiske anklager om forræderi ved at anklage palæstinenserne for hykleri og utaknemlighed. Mange mener, at palæstinenserne allerede selv har normaliseret forholdet til Israel, og at de er utaknemlige for den økonomiske støtte fra Saudi-Arabien.

 
USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, og kronprins Bin Salman under et møde i Riyadh i Saudi-Arabien. (Foto: Wikimedia)

Hamas og Iran

Et andet centralt element i det dårlige forhold er, at Hamas, som kontrollerer Gaza, er støttet af det shiamuslimske Iran. Og Iran er det sunnimuslimske Saudi-Arabiens store fjende.

Netop forholdet til Iran er det, der har bragt saudierne tæt på USA og Israel, som også betragter iranerne som den helt store trussel mod stabilitet i Mellemøsten.

Derfor: Når Hamas er gode venner med Iran, forværrer det palæstinensernes forhold til saudierne.

Noget kunne tyde på, at Trump indtil nu har haft en vis succes med at få fx saudierne til at lægge pres på palæstinenserne. Presset ser dog – indtil nu – ikke ud til at rokke ved Abbas’ standpunkt, som er en total afvisning af det amerikanske initiativ.

Men i det lange løb har palæstinenserne en del at tabe ved at afvise alt. De bliver isoleret, får flere uvenner blandt de arabiske lande og risikerer at få beslutninger presset ned over hovedet på dem.

 

Mange er imod total afvisning

Måske er det derfor, at relativt mange palæstinensere faktisk er imod Abbas’ afvisning. En ny meningsmåling, som er foretaget af Palæstinensisk Center for Offentlig Opinion, viser, at mange foretrækker en mere afventende tilgang.

På spørgsmålet om, hvordan man skal forholde sig til Trumps fredsinitiativ, svarer kun cirka en tredjedel, at Selvstyret bør afvise planen allerede nu.

Af de adspurgte fra Vestbredden mener 19 procent, at man ikke bør afvise planen, fordi Israel kan drage fordel af en afvisning, mens 25 procent mener, at man bør vente med at forholde sig til planen, til når den rent faktisk foreligger. De tilsvarende tal for de adspurgte i Gaza er hhv. 28 procent og 27 procent. I Østjerusalem er det hhv. 26 procent og 26 procent.

Der er altså markant flere, der mener, at man – af den ene eller den anden grund – bør vente med en afvisning. Resten har svaret, at de ikke ved nok om det til at kunne svare.

 

Trump er stadig den værste

Palæstinenserne har også svaret på, hvordan de opfatter hhv. Trump, Bin Salman og Erdogan (Tyrkiet). 70 procent har svaret, at deres syn på Trump er ”meget dårligt”. 40 procent har svaret det samme om Bin Salman. Kun 12 procent om Erdogan.

Til trods for, at Trump anses som en større skurk end Bin Salman, er det lige nu og her forholdet til Bin Salman, der er mest kritisk – fordi det er blevet forværret så meget, og fordi palæstinenserne i høj grad er afhængige af, at saudierne støtter dem.

Det næste store skridt bliver taget, når og hvis amerikanerne fremlægger anden del af initiativet. Den første del i Bahrain handlede som sagt om palæstinensisk økonomi. Den anden del, som muligvis bliver fremlagt inden det israelske valg 17. september, tager fat på de svære emner, nemlig en politisk fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne.