Palæstinensere i Gaza må ikke tage deres computer med til Israel

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har mange ofre, ikke mindst borgerne i Gaza. De lider under terrorgruppen Hamas’ brutale styre, hvor kampen mod Israel prioriteres højere end basale ressourcer og et minimum af velfærd.

Siden Israel trak sig ud af Gazastriben i 2005, har Hamas kontrolleret området og sendt massevis af raketter ind over grænsen til Israel. Det skete så sent som natten til onsdag, hvor en raket landede i åbent område ved Ashkelon.

Konsekvensen er, at Israel har lagt en tung blokade. Adgangen til og fra Gaza er ikke let, for Israel overvåger hele grænsestrækningen, hvor der også er et hegn. Og grænseovergangen ved Erez er et af de steder, hvor sikkerheden er allerhøjest.


Erez-grænseovergangen, som er den eneste overgang mellem Israel og Gaza. (Foto: Ordet og Israel)

Nye restriktioner

Fra 1. august har den israelske efterretningstjeneste Shin Bet indført nye restriktioner, som gør det endnu mere besværligt for borgere i Gaza at forlade deres hjem. Restriktionerne indebærer nemlig, at de ikke må medbringe computeren, når de forlader Gaza via Erez. Derudover må man heller ikke medbringe hårde kufferter og toiletartikler. Forklaringen er, at man frygter, at disse genstande gør det lettere at smugle sprængstoffer.

Det er i forvejen meget svært at krydse grænsen for Gazastribens borgere, og man kan ikke bare dukke op og forvente at få lov at komme igennem. Det kræver først en ansøgning.

 

Svær balance

Det er svært at vurdere, hvornår sikkerhedsniveauet er tilpas højt, når man taler om grænsen til et område, som er kontrolleret af terrorister, der ønsker at udslette Israel. Men man kan i hvert fald konstatere følgende:

  • Der er få steder i verden, hvor der er behov for en så høj grad af sikkerhed, som det er tilfældet ved Erez.
  • Der er en ekstremt høj grad af sikkerhed ved Erez.
  • På trods af den høje sikkerhed bliver Israel jævnligt angrebet af raketter fra Hamas og salafistiske grupper.
  • Borgerne i Gaza lider. Først og fremmest under Hamas’ kyniske styre, som betyder et minimum af ressourcer og en nærmest ikke-eksisterende økonomi. Men også Israels blokade gør, at mange oplever Gaza som et stort fængsel. Vil man besøge familie i andre lande, eller skal man behandles på et hospital uden for Gaza, er det meget svært at få udrejsetilladelse.

 

Ynet har talt med en palæstinenser ved grænsen, som var på vej hjem til De Forenede Arabiske Emirater efter et besøg hos noget familie i Gaza. Han var nødt til at efterlade sin computer: »Det er et stort problem for mig, at jeg ikke må medbringe min computer, der indeholder alle mine arbejdsfiler. Mit tab er stort, fordi det næsten er umuligt at overføre al min data via e-mail,« sagde han.


En israelsk bosættelse i Gaza i 2002. I 2005 trak Israel sig fuldstændig tilbage fra området.

Ud over Erez-overgangen findes også Rafah-overgangen, som ligger ved grænsen til Egypten. Men den har været næsten konstant lukket de seneste måneder. Årsagen er også, at man frygter de islamistiske salafister i Gaza. Nogle sympatiserer endda med Islamisk Stat, som har en lille gruppe på Sinaj, og man ønsker ikke, at personer fra Gaza tilslutter sig gruppen.

 

Et statuerende eksempel

Rigtig mange – også mange israelere – mener, at Israel burde trække sig tilbage fra Vestbredden og give palæstinenserne kontrollen med området, som Israel vandt fra Jordan i Seksdageskrigen i 1967.

De israelere, som argumenterer imod og mener, at det vil være ufornuftigt at afgive Vestbredden, vil pege på Gaza og sige: »Se, hvad der skete, da vi trak os tilbage fra Gaza i 2005. Det bragte os ikke fred, tværtimod.«

Nu er det ganske vist ikke Hamas, der kontroller Vestbredden, men Det Palæstinensiske Selvstyre. Alligevel frygter Israel, at eksempelvis Hamas hen ad vejen vil få stor magt på Vestbredden. Gruppen nyder nemlig en vis opbakning blandt befolkningen, som ikke har den store tillid til Selvstyrets præsident, Abbas.