Østrigsk kansler om Holocaust: Vi bærer en del af skylden
For 80 år siden gik nazisterne ind i Østrig. Selvom de ankom med kampvogne, blev de taget imod med klapsalver fra østrigske mænd og kvinder, som var begejstrede for det nationalsocialistiske parti.
Da Østrigs unge kansler, Sebastian Kurz, holdt tale i forbindelse med 80-året for nazisternes indtog, forsøgte han på ingen måde at skjule eller fortie denne varme velkomst. Tværtimod gjorde han det stik modsatte af sin polske kollega, som for nylig vedtog et forbud mod at anklage Polen for at deltage i Holocaust. Kurz var hudløs ærlig på sin nations vegne: »Filmklippene fra dengang viser os entusiastiske kvinder og mænd, som bød det nazistiske regime velkommen ud af en indre overbevisning. Østrig har længe set sig selv som det første offer for nationalsocialisme. Det gælder også de mange mennesker, som deltog i modstandskampen. Dem kan vi ikke takke nok, og de vil altid være lysende eksempler. Men de mange mennesker, som fejrede [nazisternes ankomst] i marts 1938, var ikke ofre. Dem, som så på og deltog, da deres naboer blev plyndret, smidt ud og myrdet, var ikke ofre. At mindes på en ærlig måde betyder, at man indrømmer sandheden. På den tid støttede mange østrigere et system, som var imod handicappede, romaer, homoseksuelle og personer med visse politiske holdninger. Ikke mindst myrdede dette system 60.000 jødiske medborgere og drev 130.000 ud af deres hjem,« lød det stærke budskab.
Hitler taler på Heltenes Plads i Wien i 1938. (Foto: HBlairH/Wikimedia)
Har ikke levet op til vores ansvar
Ifølge den blot 31-årige kansler er det alt for sent, at Østrig vedkender sig sit ansvar. »Vi har indset, at østrigerne ikke kun var ofre, men også medskyldige, og vi har fulgt op på denne erkendelse med konkrete handlinger. Men Østrig har alt for længe vendt det blinde øje til, og vi har alt for sent levet op til vores historiske ansvar.«
Østrigs kansler, Sebastian Kurz fra det borgerlige Østrigs Folkeparti, er kun 31 år. (Foto: European People's Party/Wikimedia)
Den ærlige udmelding er særdeles forfriskende, fordi den står i skærende kontrast til Polens forbud mod at tale om »polske dødslejre«. I Polen forsøger man at håndtere den dystre fortid ved at benægte al form for skyld. I Østrig har den unge Kurz mod til at sige sandheden – og indrømme, at dette sker alt for sent.
Påvirker forholdet til Israel
Men Kurz nøjedes ikke med at se tilbage på fortiden. Som den første østrigske kansler sagde han, at det historiske ansvar også relaterer sig til Israel i dag: »Vi har også et ansvar over for staten Israel og det jødiske folks sikkerhed. (…) For kun hvis det jødiske folk kan leve uden mangel på sikkerhed og fred kan et »vi må aldrig glemme« blive til et »det må aldrig ske igen«.
Den unge kansler leverede sit stærke budskab ved siden af sin vicekansler, Heinz-Christian Strache, fra det nationalistiske Frihedsparti. Dette parti blev stiftet i 1950 af tidligere nazister. Den israelske regering nægter i dag at samarbejde med partiet, og de jøder, der bor i Østrig, opfatter partiet som værende præget af antisemitisme.