Observatører i Hebron bliver smidt ud
Mens det meste af Vestbredden er skarpt opdelt i jødiske og palæstinensiske byer og områder, er der en undtagelse fra reglen, nemlig Hebron. I den største by på Vestbredden bor der nemlig både jøder og palæstinensere. Desværre lever de ikke fredeligt side om side. Tværtimod må de cirka 500 jøder leve under massiv beskyttelse fra militær og politi. Dermed lever de rent fysisk meget tæt på byens cirka 40.000 palæstinensere, men samtidig i en helt anden verden.
Ud over de israelske sikkerhedsstyrker er der også en international observatørgruppe til stede, som skal holde øje med, hvad der bliver gjort »for at bevare et normalt liv i Hebron« og desuden skal rapportere, hvis de bliver opmærksomme på brud på menneskerettigheder. Gruppen hedder TIPH, som står for »Temporary International Presence in Hebron« (midlertidig international tilstedeværelse i Hebron). Dens observatører kommer fra Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Italien og Tyrkiet.
Men nu er det snart slut med TIPH. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har nemlig besluttet at smide dem ud. TIPH har ellers været i Hebron siden 1994 og har siden 1997 været med til at håndhæve Hebron-aftalen fra 1997, hvor Netanyahu og palæstinenserne daværende leder, Yasser Arafat, blev enige om at dele byen i to dele – med 80 procent til palæstinenserne og 20 procent til israelerne.
Som navnet siger, er gruppen i Hebron midlertidig. Derfor har det altid været sådan, at aftalen skulle godkendes hvert halve år. Det vil Netanyahu ikke gøre, når den nuværende periode udløber ved udgangen af januar.
Udsigt over Hebron. (Foto: Ole Andersen)
Sammenstød med bosættere
I 2018 var der flere tilfælde, hvor medlemmer af TIPH overtrådte deres beføjelser. En israelsk tv-kanal kunne i juli vise optagelser fra et overvågningskamera, som viser et medlem af TIPH punktere dækket på en bil tilhørende en jødisk bosætter. En anden video, som var blevet offentliggjort få uger inden, viste et medlem slå en jødisk dreng i ansigtet. Begge medlemmer blev sendt hjem, men hændelserne har været med til at forværre forholdet mellem Israel og TIPH.
I sidste uge kom det israelske politi så med en rapport fra en undersøgelse. Her står der blandt andet, at TIPH bevidst skaber gnidninger for at forsvare deres høje løn, og at de forstyrrer det israelske militærs arbejde.
Beslutningen om at smide TIPH ud har vakt glæde blandt de højreorienterede partier og i bosætterbevægelsen. Moti Yogev fra partiet Det Jødiske Hjem udtalte, at TIPH er »ensidige Israelhadere, der den seneste tid har forvoldt skade på jøder og jødiske ejendomme i Hebron«.
Det Palæstinensiske Selvstyre, som er den øverste myndighed i den palæstinensiske del af byen, har fordømt beslutningen og opfordret de lande, som deltager – herunder Danmark – til at lægge pres på Israel, så TIPH kan fortsætte sin midlertidige tilstedeværelse.
Netanyahus beslutning må også ses i lyset af, at der snart er valg, hvor han gerne vil vinde stemmer fra de højrenationale vælgere.
I videoen nedenfor kan du få et lille indtryk af TIPH og det arbejde, de gør i Hebron. Klippet er fra israelske i24News.