Ny amerikansk FN-ambassadør: FN er besat af at kritisere Israel
USA’s nye ambassadør i FN, Nikki Haley, var klar i mælet, da hun i mandags foran pressen fortalte om oplevelsen af at deltage i sit første af FN’s Sikkerhedsråds månedlige møder om Mellemøsten:
"Jeg er nødt til at sige, at det var en smule mærkeligt,« indledte hun. »Det er meningen, at Sikkerhedsrådet skal diskutere, hvordan man bevarer international sikkerhed og fred. Men på vores møde om Mellemøsten diskuterede vi ikke Hizbollahs ulovlige lager af raketter i Libanon. Det handlede ikke om de våben og penge, Iran giver til terror. Det handlede ikke om, hvordan vi bekæmper ISIS. Det handlede ikke om, hvordan vi holder Bashar al-Assad ansvarlig for mordene på hundredtusindvis af civile. Nej. I stedet fokuserede mødet på at kritisere Israel, det eneste sande demokrati i Mellemøsten. Nu er jeg godt nok ny her, men jeg kan forstå, at det er sådan, Sikkerhedsrådet har gjort måned efter måned i årtier.”
Resolution 2334 vil ikke gentage sig
Det er altså ikke kun i Det Hvide Hus, at der er nye toner fra USA. Nikki Haley vil ikke acceptere FN’s negative fokus på Israel: ”Jeg er her for at sige, at USA ikke vil vende det blinde øje til dette mere. Jeg er her for at understrege USA’s skudsikre støtte til Israel. Jeg er her for at sætte en tyk streg under, at USA er fast besluttet på at kæmpe imod FN’s anti-Israel-holdning. Vi vil aldrig gentage den forfærdelige fejl, som Resolution 2334 var, og tillade ensidige Sikkerhedsrådsresolutioner at fordømme Israel."
Resolution 2334 fra 23. december 2016 kalder hele Østjerusalem for ulovligt besat, palæstinensisk område. Det inkluderer blandt andet Grædemuren og det jødiske kvarter, som har været beboet af jøder i årtusinder bortset fra 1948-1967.
Haley fortsatte med at sige, at USA – som et modsvar til FN’s besættelse af at fordømme Israel og ligegyldighed over for Assads myrderier og Irans terrorstøtte – vil bakke op om direkte forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.
Hun påpegede også det absurde i, at FN har en hel underafdeling, som tager sig af palæstinensiske anliggender, mens man ikke på samme måde tager sig af missilaffyringer fra Nordkorea og terrorstøtten fra Iran.
Nikki Haley er USA's nye FN-ambassadør. Hun har overtaget posten efter Samantha Power.
Nægtede at fordømme terror i Israel
Som et godt eksempel på modstanden mod Israel fortalte Haley, at USA for få dage siden havde anmodet FN om at fordømme et terrorangreb i Israel (ikke et nyligt terrorangreb), hvor en terrorist åbnede ild mod mennesker, der ventede på bussen, og derefter stak andre med en kniv. ”Sikkerhedsrådet ville ikke tøve med at fordømme et sådant angreb i ethvert andet land – men ikke i Israel,” lød den kølige konstatering fra ambassadøren.
Der er også godt nyt
Nikki Haley sluttede sin tale med nogle opmuntrende ord om, at Israel heldigvis har venner og gode relationer uden for FN. ”Israels rolle i verden ændrer sig. Israel etablerer nye diplomatiske relationer, og flere og flere lande anerkender, hvor meget Israel bidrager med. Israel er foran, når det gælder innovation og teknologisk forskning,” sagde hun.
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, postede en video af Haleys tale på sin Facebook-profil og takkede hende for den uforbeholdne støtte til Israel. Netanyahu glæder sig i disse dage over skiftet i amerikansk politik. Et skifte, som han under sidste uges besøg hos Donald Trump sagde ”var på høje tid”.
Når det gælder de gode relationer, Haley talte om, så kan de blandt andet omfatte Singapore, som Netanyahu besøgte i denne uge. Besøget handlede primært om forretningsaftaler og mindre om storpolitik. I dag besøger Netanyahu som den første israelske premierminister nogensinde Australien på et officielt besøg. Her deltog han ifølge sin Facebookprofil i et møde ”med 500 australske og israelske forretningschefer, som alle har indgået aftaler for mange millioner dollars mellem australske og israelske firmaer”. Han besøgte også Australiens premierminister, Malcolm Turnbull. Israels gode relationer til nye lande bunder dog ofte i forretningsaftaler og udveksling af teknologi eller strategiske interesser – og mindre i decideret sympati for Israel og landets regionale udfordringer.