Noget tyder på, at Trumps fredsplan har en chance

I sidste uge fik vi de første antydninger af, om Donald Trump har en chance for at få en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne i hus.

Præsidentens to repræsentanter, som har ansvaret for den amerikanske fredsplan – Jared Kushner og Jason Greenblatt – løftede ikke sløret for selve indholdet af planen, da de foruden Israel besøgte Egypten, Jordan, Saudi-Arabien og Qatar i sidste uge. Men rygtet går på, at planen vil blive offentliggjort til august.

De fire arabiske lande kan muligvis blive nøglen, der kan åbne for muligheder for fred. Hvis amerikanerne kan få dem til at lægge pres på Mahmoud Abbas og Det Palæstinensiske Selvstyre, som er det palæstinensiske folks officielle repræsentant, ja så kan Abbas komme til at stå i en situation, hvor han kan vælge mellem 1) at lytte til amerikanerne og 2) at blive sat på sidelinjen og derfra se en aftale blive indgået hen over hovedet på ham. I så fald vil han sandsynligvis vælge det første – selvom det vil være en ydmygelse.

 

Træt af ”rejektionisme”

En højtstående talsmand for Egypten har fortalt den Netanyahuvenlige israelske avis Israel Hayom, at de fire arabiske stater er enige om, at man ikke vil modsætte sig, at USA handler hen over hovedet på Abbas, hvis han fortsætter sin totale afvisning af USA som fredsmægler. De arabiske lande er trætte af palæstinenserne såkaldte rejektionisme.

De arabiske lande understregede dog over for Kushner og Greenblatt, at en aftale i så fald skal sikre palæstinenserne en stat med Østjerusalem som hovedstad. Det krav var Kushner efter sigende med på. Men den generelle tone fra de arabiske lande er altså, at man ikke bakker Abbas op for enhver pris. Og det er et meget positivt tegn.

Det kan muligvis også åbne mulighed for, at stemningen i den palæstinensiske befolkning kan blive vendt. Hvis Selvstyret står tilbage som de eneste, der ikke vil forhandle, kan det give befolkningen valget mellem 1) at bakke sine ledere op og blive fastholdt i konflikten og 2) at støtte den plan, som de store og magtfulde – og arabiske – naboer også støtter – og have en reel chance for at få en stat.

 

Velkommen ved forhandlingsbordet

Jared Kushner gav et interview til den palæstinensiske avis al-Quds. Her var budskabet til Mahmoud Abbas, at han er velkommen til at droppe sin boykot af USA og komme tilbage til forhandlingsbordet.

Kushner havde også en opfordring til palæstinenserne: ”Lad ikke jeres ledere afvise en plan, som de ikke har set. (…) I har en lys fremtid. Der har været mange fejl og mislykkede forsøg igennem årene, og I, det palæstinensiske folk, har betalt prisen. (…) Tillad ikke jeres fædres konflikt at ødelægge jeres børns fremtid.”

Amerikanerne har dog ikke den største stjerne hos palæstinenserne. Især ikke efter deres anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad og ambassadeflytningen. Men selvom det lader til, at amerikanerne har gjort et godt forarbejde, er der stadig lang vej til en løsning. Nogle af de store stridspunkter, som der skal findes en løsning på, er blandt andet:

-       Hvor skal grænsen mellem de to stater gå?

-       Hvad skal der ske med de israelske bosættelser på Vestbredden?

-       Hvad skal der ske med de palæstinensiske flygtninge, som påkalder sig retten til at bo i Israel.

-       Hvordan kan man sikre Israel sikre grænser?

-       Hvad stiller man op med terrorgruppen Hamas, som kontrollerer Gaza, der også skal være en del af en eventuel palæstinensisk stat.

-       Kan det lade sig gøre at dele Jerusalem?

 

Selvom der vil blive tale om en palæstinensisk stat, ville Kushner dog ikke bekende sig til ”en tostatsløsning”. Ligesom Trump holder han mulighederne åbne for andre konstellationer – som dog stadig vil indebære en palæstinensisk stat.