Netanyahu med valgløfte: Vil annektere Jordandalen og bosættelser
Slutspurten i valgkampen er ved at gå ind, og i går ved middagstid kunne premierminister Netanyahus kontor så varsle det, man kaldte en ”dramatisk meddelelse”. Senere på dagen blev sløret så løftet, og premierministeren erklærede, at han vil ”indføre israelsk suverænitet” i Jordandalen umiddelbart efter 17. september hvis han bliver genvalgt. ”Forsvarslinjen mod øst sikrer, at vi aldrig igen bliver et land, der kun er nogle få mil bredt,” sagde han og understregede, at løftet ville blive ført ud i livet med det samme.
Jordandalen udgør den østlige del af Vestbredden og grænser dermed op til Jordanfloden og Jordan. Den israelske regering ser kontrollen med dette område som yderst vigtig, når det gælder landets sikkerhed og evne til at forsvare sig mod fjenderne fra øst.
Samtidig sagde han, at han stadig har planer om at indføre suverænitet i bosættelserne på Vestbredden. Dette kan dog godt tage lidt længere tid, da det vil ske ”i fuld koordination” med USA. Amerikanerne har ikke kommenteret dette, men blot sagt, at man har den samme politik, som man hele tiden har haft.
Netanyahu har den seneste tid brugt udtrykkene ”indføre suverænitet” og ”indføre israelsk lov” om bosættelserne. De fleste eksperter er enige om, at det i praksis er det samme som en annektering af bosættelserne. Det vil sige, at områderne – og deres beboere – bliver en del af staten Israel. Der er dog også nogle juridiske eksperter, som ikke mener, at man kan kalde det annektering. De mener, at annektering er, når en stat inddrager et territorium, som førhen tilhørte en anden stat. Men i dette tilfælde er Vestbredden ikke en del af en stat. Alan Baker, som er tidligere juridisk rådgiver for Israels udenrigsministerium, siger til The Times of Israel, at det at ”tildele eller indføre suverænitet” er det samme som annektering.
Og en annektering, siger han, er faktisk noget, som blot gøres ved at statslederen erklærer området for annekteret og efterfølgende behandler området som resten af landet.
I den forstand kan Netanyahu, hvis han bliver genvalgt, altså godt holde sit løfte og annektere Jordandalen med det samme.
Vil flytte stemmer inden for blokkene
Netanyahus politiske modstandere giver ikke meget for løftet. Yair Lapid fra Blå og Hvid påpeger, at han har været landets leder i så mange år, at han har haft alle muligheder for at gøre det. Nu og her drejer det sig udelukkende om at skaffe stemmer, siger Lapid, som får bred opbakning til den holdning.
Ifølge politisk kommentator Raoul Wootlif vil Netanyahu opnå to ting med løftet. For det første vil han flytte stemmer fra de højrenationale partier til Likud. Mange bosætterledere har udtrykt begejstring for løftet, og mange på den mere nationalistiske politiske fløj vil måske overveje at stemme på Likud i stedet for Yamina, som er den store højrenationale sammenslutning af partier.
For det andet vil han svække sin direkte rival Blå og Hvid. Benny Gantz og Yair Lapid kan og vil nemlig ikke gå ud og afvise ideen om suverænitet i bosættelserne og Jordandalen. Gantz har selv sagt, at Israel aldrig vil opgive kontrollen med Jordandalen. Derfor kan det godt flytte nogle stemmer fra Blå og Hvid til partier på venstrefløjen – nemlig for de vælgere, som er imod ideen om annektering, men som overvejer at stemme på Blå og Hvid.
Kritikere af Netanyahu og hans løfte peger desuden først og fremmest på, at annektering endegyldigt vil fjerne muligheden for en tostatsløsning.
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. (Foto: Ruben)
Måtte evakueres under møde
Senere i går aftes – altså efter den ”dramatiske meddelelse” – holdt Netanyahu et vælgermøde i Ashdod, som ligger tæt på Gaza. Men midt under mødet lød sirenerne, fordi der blev affyret to raketter fra Gaza. Netanyahu blev evakueret fra scenen. Det har Blå og Hvid brugt til at kritisere premierministeren. De mener, at situationen understreger, at Netanyahu og hans regering har fejlet med at håndtere de mange raketangreb fra Hamas. ”Netanyahu er færdig og kan forlade scenen,” skrev Yair Lapid – med henvisning til den politiske scene i det hele taget. Lapid holdt selv et vælgermøde i Ashkelon, hvor der også lød sirener, men han blev på scenen.
De to raketter blev elimineret af missilskjoldet, og Israel gennemførte et modangreb, hvor man ramte omkring 15 Hamasmål.