Netanyahu har endnu ikke talt med Biden – måske af frygt for Trump?
I disse dage er der en hel del analyser af, hvad det betyder for Israel, at Donald Trump til januar må overlade Det Hvide Hus til demokraten Joe Biden.
Det kræver ikke den store indsigt at konkludere, at USA’s indstilling til Israel bliver forandret og nok kommer til at minde lidt mere om situationen, som den så under Barack Obama. Trump har været ualmindeligt velvilligt indstillet over for Israel, og han har i den grad været på bølgelængde med Netanyahu, som da heller ikke har sagt et eneste kritisk ord om den karismatiske præsident.
Går på listefødder
Heller ikke nu, hvor Joe Biden kan se frem til at blive præsident, vil Netanyahu risikere at træde Trump over tæerne. Han har trods alt stadig lidt over to måneder tilbage som verdens mægtigste mand.
Raphael Ahren fra Times of Israel lægger i sin analyse netop vægt på, hvordan Netanyahu har valgt at reagere (og ikke reagere) på udviklingen i USA, hvor Trump stadig ikke har erkendt nederlaget. Særligt hæfter han sig ved, at Netanyahu endnu ikke har ringet til Joe Biden for at ønske tillykke – en gestus som ellers ville være forventelig af en af USA’s tætteste allierede.
Det eneste, Netanyahu har gjort, er at skrive en hilsen på Twitter. For det første gik der hele 12 timer, før hilsenen blev skrevet, hvilket er meget længe. Han var faktisk en af de allersidste statsledere til at lykønske Biden. For det andet var det meget bemærkelsesværdigt, at ordet ”præsident” ikke indgik i teksten, hvor der blot stod: »Jeg vil gerne lykønske Joe Biden og Kamala Harris. Jeg har et langt og varmt forhold til Joe Biden, som har varet 40 år, og jeg kender ham som en god ven af staten Israel.«
Ifølge Ahren skyldes Netanyahus store tilbageholdenhed en vis frygt for, hvad Trump kan finde på de næste måneder. Eller hvad han måske vil undlade at gøre, hvis han ser, at Netanyahu taler alt for varmt om Biden. For det kunne jo tænkes, at Trump vil bruge sine sidste måneder som præsident til at dele flere gaver ud til sine venner, hvoraf Netanyahu jo er en af dem. Og dem vil han ikke gå glip af.
Netanyahu ved også af erfaring, at en amerikansk præsident kan finde på at smække med døren. Som noget af det sidste i sin regeringsperiode valgte Obama at tillade Resolution 2334, som blev vedtaget i FN’s Sikkerhedsråd. Resolutionen fordømte de israelske bosættelser. Dermed brød Obama med en lang amerikansk tradition for at nedlægge veto mod den slags resolutioner i Sikkerhedsrådet.
Omdiskuteret tilgang til USA
De seneste år er der med andre ord sket en udvikling, hvor den israelske regering har valgt side til fordel for republikanerne i forhold til demokraterne. Nogle i Israel bakker op om dette, da det har været med til at sørge for fire år med den ene gave efter den anden fra USA til Israel. Ambassaden blev flyttet til Jerusalem, og annektering af dele af Vestbredden blev pludselig acceptabelt – for at nævne et par af de store forandringer. Der er dog også nogle, der mener, at det på længere sigt kan skade Israel, hvis man forringer forholdet til demokraterne ved på den måde at ”vælge side”.
Raphael Ahren er dog ikke bekymret for, at Biden vil straffe Netanyahu for den lidt kølige velkomst. Som Netanyahu selv skrev i sin hilsen, så kender de to hinanden rigtig godt, og mon ikke Biden vil kunne se ud over, at Netanyahu forsøger at bevare et godt forhold til Trump et par måneder endnu.