Mike Pence hyldes og kritiseres efter »messiansk tale«
Som den første amerikanske vicepræsident talte Mike Pence i går i det israelske parlament, Knesset. Her fik han en velkomst, som var både varm og hed. Langt de fleste israelske politikere gav ham en varm velkomst med klapsalver før, under og efter hans tale. Og så var der de arabiske medlemmer fra Fælleslisten. Da Pence skulle begynde sin tale, kom de ind i salen med skilte med skriften ”Jerusalem er hovedstad i Palæstina”, mens de buhede. Pence tog det hele med ro og indledte sin tale med at sige, at han var ydmyg over at befinde sig i ”dette livlige demokrati”.
Gennemsyret af bibelske referencer
”Jødernes historie minder om Amerikas. Det er en historie om en eksodus, en rejse fra forfølgelse til frihed.” Med denne bibelske sprogbrug satte Pence tonen for resten af talen. Han talte om ”det lovede land”, om at ”søge visdom i den hebraiske bibel”, om ”Abrahams børn” og om ”det jødiske folks længsel efter at vende hjem til forfædrenes land”. Han understregede det jødiske folks historiske og bibelske forbindelse til landet, da han mindedes ”det 2000 år lange eksil”.
Mike Pence og Benjamin Netanayhu giver håndtryk i 2014 i forbindelse med et besøg i Jerusalem. (Foto: GPO/Amos Ben Gershom)
Om Abraham sagde han: ”For næsten 4000 år siden forlod en mand sit hjem i Ur for at rejse hertil, til Israel. Han regerede ikke over noget rige, han bar ingen krone, han befalede ikke over nogen hær, han udførte ingen mirakler og profeterede ikke. Alligevel blev løftet givet til ham om efterkommere så talrige som stjernerne på himlen.”
Den tidligere palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat kritiserede efterfølgende Pence for sin ”messianske tale”. Han mente, at talen og anerkendelsen af Jerusalem er ”en gave til ekstremister”.
Der lyder også kritik fra flere kristne palæstinensere. De mener nemlig ikke – ligesom Pence og mange såkaldte ”kristne zionister” – at oprettelsen af staten Israel har noget med de bibelske profetier at gøre. ”For mig er det en syg ideologi … de vil have min Jesus til at være en politisk Jesus,” sagde Munib Younan, som for nylig trådte tilbage som biskop for ”Den Evangeliske Lutherske Kirke i Jordan og Det Hellige Land”.
På den anden side står en gruppe af kristne, som er zionister og støtter staten Israel. Mange af dem mener, at oprettelsen i 1948 skal ses i sammenhæng med de bibelske profetier og Guds løfte til det jødiske folk om at få et land. Sidste år talte Mike Pence til organisationen Christians United for Israel. Her sagde han, at ”selvom Israel er bygget af menneskehænder, er det umuligt ikke at fornemme, at Himlens hånd ligger lige under landets historie”.
Vil du læse mere om forholdet mellem mange kristne palæstinensere/arabere og messianske jøder? Så læs Ole Andersens artikel fra februar 2017 her.
Hvad er planen for fred?
Pence fik Knesset til at føle historiens vingesus, og det var historisk, da han som den første udenlandske gæst kunne erklære, at Jerusalem er Israels hovedstad.
Hans tale adskilte sig også fra tidligere amerikanske præsidenters, ved at han ikke talte om bosættelser og i det hele taget ikke kom med en løftet pegefinger. ”Vi ved, at fred kræver kompromiser. Men I kan være sikre på dette: USA vil aldrig gå på kompromis med Israels sikkerhed. Enhver fredsaftale må garantere Israels evne til selv at forsvare sig,” sagde han til stor applaus fra salen.
Pence opfordrede palæstinenserne til at komme til forhandlingsbordet, samtidig med at han værdsatte Israels vilje til direkte forhandlinger. Palæstinenserne har afbrudt al kontakt til USA efter anerkendelsen af Jerusalem, og de ønsker ikke USA som forhandlingsmægler.
Samtidig venter man på, at Trump kommer med en konkret plan for en fredsløsning. Palæstinenserne har sagt, at Trump vil tilbyde dem Jerusalem-forstaden Abu Dis som hovedstad i en palæstinensisk stat. De har også sagt, at de ifølge Trumps plan vil få 90 procent af Vestbredden samt Gaza, og at Israel vil annektere de store bosættelsesblokke, hvoraf mange af dem ligger i nærheden af Jerusalem. USA har dog afvist rygterne.
Muligvis kan rygterne presse Trump til snart selv at løfte sløret for sin plan. Når det sker, bliver det spændende at se, hvordan han i så fald vil lægge pres på palæstinenserne, og hvor meget han vil kræve af Israel.
Allerede nu har han tilbageholdt et stort beløb til UNRWA, som er FN’s organ for palæstinensiske flygtninge. Det er sandsynligt, at det vil få flere konsekvenser for palæstinenserne, hvis de ikke viser en vilje til at forhandle fred, når Trump – som forventet – konkretiserer sine planer på et tidspunkt.
Samtidig med Pences tale var palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas i Bruxelles, hvor han forsøgte at overbevise EU om, at de skal anerkende ”Palæstina”. Det lykkedes ham ikke. Men Federica Mogherini, EU’s udenrigschef, sagde, at EU støtter palæstinensernes ønske om en stat med Østjerusalem som hovedstad.