Løvhyttefesten bragte forsoning
Løvhyttefesten er netop slut, og Israel er igen på vej til en almindelig. Efterårets højtider er desværre ofte forbundet med uroligheder. I år har der dog været relativt roligt, og der har ikke været opblussen af konflikten, som man så for især to år siden, hvor en længerevarende terrorbølge begyndte 1. oktober.
Palæstinensere og israelere i samme løvhytte
Sidste år havde borgmesteren i bosættelsen Efrat lidt syd for Jerusalem inviteret både palæstinensere og israelere hjem i sin sukka, løvhytte. Det endte desværre sådan, at fire af de palæstinensiske løvhyttegæster efterfølgende blev arresteret af Det Palæstinensiske Selvstyre for at have deltaget. De blev tilbageholdt og afhørt i fire dage.
Heldigvis afholdt det ikke palæstinensere fra at dukke op, da borgmesteren Oded Revivi igen i år indbød til løvhyttefest. Mere end 30 palæstinensere fra nabolaget dukkede op sammen omkring 100 andre gæster. De palæstinensiske gæster var ledere fra nogle af de omkringliggende palæstinensiske byer. Og til festen var sammensat et band bestående af både jøder og palæstinensere. På den måde kunne de lokale møde hinanden på tværs af etniske skel.
»Først må vi have lokal fred«
»Sukkot (løvhyttefesten) er noget ud over det sædvanlige. At skabe fred kræver ekstraordinære skridt og kræver, at man tænker ud af boksen. Først må vi have lokal fred, og så kan vi tale om en national forsoning,« sagde Revivi, som kaldte de palæstinensiske gæster »helte«, fordi de havde mod til at møde op på trods af sidste års anholdelser.
Da Selvstyret anholdt og afhørte de fire palæstinensere, langede Revivi ud efter de palæstinensiske ledere: »Det er absurd, at det i Selvstyrets øjne er en forbrydelse at drikke kaffe med jøder. Initiativer, som fremmer forsoning, burde blive bakket op, ikke bekæmpet.
Taler med to tunger
Præsidenten for Det Palæstinensiske Selvstyre, som er meget tæt knyttet til Fatah, hedder Mahmoud Abbas. Mange i Israel anklager ham for at tale med to tunger. I internationale fora taler han ofte om fred og fremstiller Israel som den skyldige part i, at der endnu ikke er kommet en løsning på konflikten – og han fordømmer terrorangreb.
Samtidig med det betaler Selvstyret penge til terrorister og deres familier. Ja, faktisk går en betragtelig del af deres lønninger til terrorister. Og de hylder terrorister ved at opkalde skoler og veje efter dem.
Der foregår desuden et sikkerhedssamarbejde mellem Israel og Selvstyret om at holde ro på Vestbredden. Men når lokale bosættere og palæstinensere vil mødes, modarbejder de sameksistens.
Abbas er da heller ikke en særlig populær leder, og det er nok en af grundene til, at han ikke har udskrevet valg, selvom hans fireårige periode udløb for mange år siden.