Libyens udenrigsminister fyret efter møde med sin israelske kollega
Det har fået voldsomme konsekvenser, at Israels udenrigsminister, Eli Cohen, i søndags valgte at offentliggøre et møde, han havde haft i løbet af ugen. Ja, faktisk har det ført til fyring, flugt og afbrænding af israelske flag.
Grunden er, at det var Libyens udenrigsminister, Najla Mangoush, han mødtes med i Rom. Og Israel og Libyen har ikke nogen diplomatiske forbindelser. I sin offentliggørelse kaldte Cohen derfor mødet for »historisk« og sagde, at det var »det første skridt« på vejen mod diplomatiske forbindelser mellem de to lande.
Hans udtalelse kan dog meget vel have spoleret den spinkle mulighed, der måske eksisterede. For reaktionerne har været voldsomme – ikke mindst over for Najla Mangoush. Vrede demonstranter forsøgte at storme udenrigsministeriets bygninger i hovedstaden Tripoli, og Mangoush er blevet fyret fra sin stilling. Libyens premierminister har nedsat et udvalg, der skal undersøge hendes handlinger. Og Mangoush har i øvrigt set sig nødsaget til at flygte til Tyrkiet af frygt for sin sikkerhed.
Også andre steder end i hovedstaden blev der protesteret over topmødet. Nogle steder blev der sat ild til papirbilleder af det israelske flag og de to udenrigsministre.
Najla Mangoush er nu fyret som udenrigsminister og er flygtet til Tyrkiet. (Foto: Wikimedia)
»Amatøragtig« fejl skader Israel
I Israel er der også vrede at spore. Ikke så meget over selve mødet, men mere over Eli Cohens manglende diskretion. Kritikken kommer – ikke overraskende – fra oppositionens ledere Yair Lapid og Benny Gantz.
Lapid siger, at offentliggørelsen kan skade Israels mulighed for at oprette diplomatiske forbindelser med nye lande i fremtiden, fordi der nu sås tvivl om regeringens evne til at gå stille med dørene.
De »ser det uansvarlig læk og spørger sig selv, om Israel er et land, man kan have diplomatiske forbindelser med – kan man stole på Israel?« lyder det fra den tidligere premierminister. Han kalder det »en amatøragtig og uansvarlig fejlbeslutning«.
Men en anonym »diplomatisk kilde«, som vedkommende betegnes som af The Times of Israel, siger, at Libyen faktisk havde indvilget i at offentliggøre mødet – blot på et senere tidspunkt. Men på grund af et påstået læk af mødets afholdelse valgte Israels regering af offentliggøre det tidligere, end hvad man havde aftalt med Libyen. Fordi man ville forhindre, at det blev offentliggjort i medierne. Det er en forklaring, som ikke er blevet mødt med forståelse af de mange kritikere.
USA var også bekendt med mødet, men også fra amerikansk side er der vrede og overraskelse over Cohens udmelding. Det forlyder, at de også forventede, at det skulle holdes hemmeligt. USA’s ambassadør i Israel skal angiveligt have sagt til Cohen, at hans offentliggørelse er »bekymrende«.
Israelske Channel 12 citerer en anonym kilde fra efterretningstjenesten Mossad, som siger, at Cohens adfærd har »gjort stor skade på de forbindelser, der er skabt de seneste år – han har brændt broen, og det kan der ikke rettes op på«.
Israels udenrigsminister, Eli Cohen, får kritik mange steder fra, efter at han fortalte åbent om et møde med Libyens udenrigsminister. (Foto: Wikimedia)
Mangoush gjort til syndebuk
Lige nu forsøger alle i Libyen at tage afstand fra mødet – selv Mangoushs eget ministerium siger, at der ikke har været et formelt møde mellem de to ministre. Ministeriet har på det kraftigste afvist »normalisering med den zionistiske enhed«.
Også premierminister Abdul al-Dbeibeh forsøger at frakende sig enhver forbindelse til samtalen. Men ifølge to anonyme kilder fra den libyske regering vidste premierministeren godt, at mødet fandt sted, og hans eget kontor havde været med til at planlægge det. Det siger de til Associated Press.
Det er naturligvis umuligt at vide, præcis hvad der har været aftalt mellem Israel og Libyen om en eventuel offentliggørelse, og hvem der vidste hvad om mødets afholdelse. Men meget tyder på, at regeringstoppen i Libyen udmærket vidste, at det fandt sted, og at der dermed er – eller var – en interesse i at nærme sig Israel diplomatisk.
Men med Cohens udmelding er Mangoush sandsynligvis blevet gjort til syndebuk, fordi reaktionen i befolkningen var voldsommere, end regeringen havde troet og håbet.