Kristne i Sydafrika bad for Israel – men ikke i Frihedsparken
Sydafrika er kendt som et land, hvor boykotbevægelsen BDS står stærkt. Bevægelsen arbejder for en boykot af Israel, der beskyldes for brud på menneskerettigheder og for at have apartheid – det racistiske lovgivningssystem, som fandtes i Sydafrika i sidste halvdel af 1900-tallet.
Men der findes også mange i Sydafrika, som støtter Israel. Ikke mindst blandt de kristne i landet. Det blev tydeligt for nylig, da tusindvis af mennesker deltog i en march, hvor de udtrykte støtte og kærlighed til Israel, bad for landet og underskrev en erklæring til regeringen med et ønske om at bevare de diplomatiske forbindelser til Israel. Hele 40.000 mennesker skrev under!
Støttemarch i Pretoria. (Foto: South African Friends of Israel)
I et blogindlæg på Times of Israel understreger Sharon Salomon vigtigheden af at få fortalt disse historier midt i al kritikken og hadet. »Lad os ikke glemme vores millioner af venner. Lad os især ikke glemme de millioner af zionistiske kristne venner og alle mennesker, som står for frihed, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, fred, tolerance og vækst. Dem, som støtter samfund som Israel,« skriver hun.
Måtte ikke marchere i Frihedsparken
Selvom marchen 25. juli var en stor succes, blev arrangørerne forinden mindet om, at mange i Sydafrika ikke bryder sig om Israel. For håbet var nemlig at afholde marchen i Frihedsparken, der er ifølge regeringen har til formål at »være et nationalt og internationalt ikon for menneskelighed og frihed«. Med værdier som tolerance, forskellighed og inklusion knyttet til stedet, burde det være et oplagt sted at udtrykke sin støtte til et andet land. Især når man med parken ønsker at medvirke til en »bedre menneskelig forståelse mellem nationer og folk«.
Ikke desto mindre fik arrangørerne afslag på deres anmodning om at afholde støttemarchen i Frihedsparken. Begrundelsen var, at regeringen har en principiel holdning til Israel.
Afslaget ødelagde dog ikke den gode stemning. I sit blogindlæg citerer Sharon Salomon nogle af talerne. Eksempelvis sagde Linda Gobodo fra den kristne organisation Vuka Africa Foundation: »Vi tror, at det er til fordel for kristne i Sydafrika og jøder og vores nation, at det er godt at arbejde på forholdet til Israel. Jeg forstår ikke, hvorfor fortællingen om Israel er så negativ.«
Bafana Modise fra Sydafrikanske Venner af Israel sagde, at »det kristne samfund står sammen med Israel. Jesus Kristus var født som jøde i Israel. Der vil komme en tid, hvor alle Israels børn igen vil samles i Jerusalem. Det sker i dag. (…) Israel er for os, hvad Medina er for muslimer. (…) Mest af alt beder vi om, at begge parter [jøder og palæstinensere] må opnå fred med hinanden.«
Her kan du se billederne af de mange sydafrikanere, som ikke er bange for at vise deres støtte og kærlighed.
Salomon afslutter sit indlæg med en opfordring til det jødiske samfund om at anerkende og sige tak for de kristnes støtte. »Det er på tide, at jøder i hele verden anerkender disse store og modige ledere, som støtter os.«
Støtte betyder meget
I Ordet og Israel har vi særligt i år udtrykt vores støtte til Israel i anledning af 70-årsjubilæet. I forbindelse med vores jubilæumsfest 5. maj fortalte israeleren Danny Amir i en videohilsen, at støtten betyder rigtig meget. Han understregede også, at støtten rent faktisk bliver bemærket i Israel. Det gør indtryk, når mennesker i Danmark, Sydafrik og alle mulige andre lande sender støtteerklæringer til det land, som så ofte kritiseres, og som nogle endda mener slet ikke har ret til at eksistere.
Som kristne må vi også bede for Israel, som man også gjordr i forbindelse med marchen i Pretoria. Det kan heldigvis gøres på tværs af politiske holdninger, som der jo naturligvis findes mange forskellige af blandt kristne.