Kristne i Holland demonstrerer mod partis blåstempling af boykot
Cirka 150 kristne hollændere demonstrerede tirsdag sammen med nogle af landets jødiske ledere. De er utilfredse med, at det hollandske parti GroenLinks (Grønne Venstre) meget tydeligt støtter boykotbevægelsen BDS, som kæmper for boykot af Israel. I en nylig vedtagelse kalder partiet boykot af Israel for et »legitimt middel til at hjælpe palæstinenserne i deres kamp for retfærdighed«. I vedtagelsen står der også, at man vil kæmpe for at forhindre ulovliggørelse af boykot.
Det har fået kristne og jøder i Holland til at reagere kraftigt, og tirsdag var der så demonstration ved partiets hovedkvarter.
Reaktionen har i mellemtiden fået GroenLinks til at komme med en udtalelse, hvor man slår fast, at partiet ikke støtter boykot af Israel, men at vedtagelsen mere handler om, at man mener, at BDS har lov til at udtrykke sine holdninger.
Under demonstrationen sagde rabbiner Binyomin Jacobs, at Groenlinks’ vedtagelse var en »alvorlig fejl, som opfordrer til antisemitisme«.
For ham at se handler BDS nemlig ikke kun om et ønske om at boykotte israelske produkter fra Vestbredden. »Boykot af produkter fra Israel er kun en lille del af BDS’ mål. BDS ønsker udslettelsen af staten Israel, ikke bare at boykotte nogle få produkter fra de såkaldt besatte områder,« sagde han til Jerusalem Post.
Står for apartheidretorik
Selvom boykot af produkter fra israelske bosættelser er det, som BDS måske er mest kendt for, forsøger gruppen også at boykotte Israel på alle mulige andre måder. For eksempel ved at presse sangere til ikke at afholde koncerter i Israel, eller ved at boykotte israelske professorer på universiteter. BDS ønsker for eksempel også at boykotte det europæiske melodigrandprix, som skal afholdes i Tel Aviv til maj.
En af deres gennemgående påstande er, at Israel er en apartheidstat, og man forsøger ihærdigt at drage paralleller til apartheidstyret i Sydafrika i sidste halvdel af halvfemserne.
Men når israelerne går til valg om knap en måned, vil det være en manifestation af, at der ikke er apartheid i Israel. Alle statsborgere i landet – også dem femtedel som er arabere – har lige stemmeret, hvorimod de sorte i Sydafrika ved lov ikke havde samme muligheder for hverken at stemme eller blive valgt, som de hvide havde.