Kontroversiel lov fik flertal – men er der sprækker i regeringen?
En stor beslutning blev truffet klokken 3 natten til tirsdag. Her stemte et flertal i det israelske parlament, Knesset, nemlig for en af de mest omdiskuterede love i regeringens reformpakke. Det var den første ud af tre afstemninger om den pågældende lov.
Hvis og når loven får flertal i anden og tredje afstemning, vil det betyde, at Knesset i fremtiden kan udstyre alle nye lovforslag med en klausul, som siger, at Højesteret ikke kan tilbagerulle loven. En ny lov kan med andre ord få immunitet over for Højesterets indblanding. Love med denne klausul skal stadig blot have et simpelt flertal for at blive vedtaget. På den måde kan et flertal i Knesset altså beslutte hvad som helst, uden at nogen retslig instans kan gøre noget som helst ved det.
Det vil nok være de færreste love, der rent faktisk får denne klausul – eftersom langt de fleste love er helt uden for risiko for at blive efterset af Højesteret. Men man kan let forestille sig, at de mere kontroversielle love vil få immunitet.
Hvis en lov får immunitet, vil immuniteten dog kun gælde frem til et år efter det førstkommende parlamentsvalg. Her vil den nye regering dog kunne beslutte af forlænge immuniteten.
Afstemningen er et af de største skridt, regeringen har taget hidtil i processen med at gennemføre den kontroversielle reform. Mange i Israel kalder reformen »en svækkelse af demokratiet« og »flertalsdiktatur« – især fordi Højesteret ikke længere vil kunne beskytte mindretallenes rettigheder.
Avigdor Lieberman, som leder oppositionspartiet Yisrael Beiteinu reagerede med denne kommentar: "Denne sindssyge regering har taget endnu et skridt, som skaber en dyb kløften i staten Israel, og som vil dele os i to."
Flere hundrede tusinde israelere har demonstreret i gaderne for at vise deres modstand mod regeringens nye love, der fratager Højesteret stor indflydelse. Ikke mindst i Tel Aviv som her på billedet. (Foto: Daniel Boel Nielsen)
Også en vis immunitet til Netanyahu
En anden lov, som også blev vedtaget i første afstemning mandag, gør, at Højesteret ikke kan suspendere en premierminister med den begrundelse, at han er inhabil i regeringens arbejde.
Det er aktuelt lige nu med Benjamin Netanyahu, som selv har tre sager kørende, hvor han er anklaget for korruption. Rigsadvokaten har af den grund givet ham forbud mod at være aktiv i regeringens reform, som netop skal ændre retssystemet – og derfor kan få direkte indflydelse på Netanyahus egen retslige situation.
Men hvis rigsadvokaten skulle ønske at suspendere Netanyahu – hvis han for eksempel overtræder forbuddet – så kan hun altså ikke gøre det.
Ulmende utilfredshed
En af dem, der ikke deltog i mandagens afstemning, var Yuli Edelstein fra Netanyauhs parti, Likud.
Lydoptagelser fra et internt møde i Likud er blevet lækket til pressen, og her kan man høre Edelstein kritisere Netanyahu og regeringen for at køre så hårdt og kompromisløst på med reformen.
Oppositionen har længe opfordret til at sætte reformen på pause, så man kan diskutere et kompromis. Men for nylig erklærerede regeringen, at man ikke vil sætte den på pause - »ikke så meget som et minut,« lød det. Edelsteins kritik gik på, at denne retorik hjalp oppositionen og blot øgede modstanden mod regeringen.
Også andre medlemmer af Likud gav udtryk for, at de var i færd med at tabe »fortællingen« - og vælgerne. Sportsminister Miki Zohar sagde, at »hvis dette fortsætter, vil vi tabe magten.«
Det er uklart, om han mente ved næste valg eller ved et regeringskollaps inden da. Netanyahu slog fast, at regeringen »er stærk som en jernmur«.
Andre udtrykte utilfredshed med, at Netanyahu er passiv i hele den offentlige debat – selvom det skyldes rigsadvokatens forbud mod, at han blander sig.
Demonstrationer i udlandet
Alt imens fortsætter de meget store demonstrationer rundtom i Israel. Og flere og flere prominente grupper og personer kritiserer regeringen. Også jøder uden for Israel demonstrerer. For eksempel i Rom, hvor Netanyahu for nylig var på besøg.
Senere på ugen flyver Netanyahu efter planen til Berlin. Også her forventes det, at han vil blive mødt af demonstranter. Og ikke nok med det. Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, har på forhånd udtrykt bekymring over de lovændringer, den israelske regering gennemfører. Han har samtidig udtrykt stor støtte til sin præsidentkollega, Isaac Herzog, der den seneste tid har skruet op for sin kritik af regeringen.