Joe Biden vil ikke flytte amerikansk ambassade men advarer mod annektering
Donald Trump har længe været favorit til at vinde det amerikanske præsidentvalg senere på året. Men under coronakrisen er der sket en udvikling, hvor hans modstander Joe Biden fra Demokraterne spås bedre og bedre chancer for at vippe Trump af pinden.
Trump har taget flere beslutninger, som har gjort ham særdeles populær i den israelske regering. Den største beslutning var nok at flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem, hvilket skete i foråret 2018. Og i begyndelsen af 2020 kom så den store fredsplan, som baner vejen for, at blandt andet Jordandalen og bosættelserne på Vestbredden kan blive en del af staten Israel (annekteret). Israels nye regering har planer om at bringe det spørgsmål til afstemning allerede til sommer og handle hurtigt.
Grunden til, at Netanyahu virker ivrig efter at få gennemført annekteringen af områderne på Vestbredden, er nok, både at han selv trænger til at styrke sin position hos Israels højrefløj, og at der er en risiko for, at Trump taber valget sidst på året.
Nu er israelerne nysgerrige efter at vide, hvilken tilgang Joe Biden og hans regering vil have, hvis han slår Trump. Og det kom der et svar på onsdag, hvor Biden deltog i et digitalt fundraising-arrangement.
Her sagde han, at han egentlig var imod Trumps beslutning om at flytte ambassaden, fordi det havde været bedre at gøre det som led i en større aftale, hvor man havde krævet noget til gengæld fra israelerne. Han slog dog også fast, at »nu, hvor det er gjort, vil jeg ikke flytte ambassaden tilbage til Tel Aviv«. Han sagde også, at han vil åbne et konsulat i Østjerusalem med henblik på at komme i dialog med de palæstinensiske ledere om en tostatsløsning. Netop håbet om en tostatsløsning er noget, som efterhånden er ikke-eksisterende i Israel. Selv venstrefløjspartierne bruger ikke rigtig den term, fordi det ikke er noget, der skaffer stemmer.
Som senator stemte Biden selv for forslaget om at flytte ambassaden – som blev vedtaget helt tilbage i 1995. Men indtil 2017 har de forskellige præsidenter udskudt at gennemføre flytningen.
Når det gælder annektering af områder på Vestbredden, er Biden imod et sådant skridt. Hans udenrigsrådgiver Tony Blinken sagde tirsdag, at Biden vil kæmpe for en tostatsløsning, og at annektering forudsætter enighed mellem parterne. »Det er på mange måder sådan, at hvis man fjerner muligheden for en tostatsløsning, fjerner man potentielt også muligheden for, at Israel kan blive ved med at være både jødisk og demokratisk. Det er ikke noget, vi, som er store støtter af Israel, har lyst til.« Blinken var klar på, at meget kan ske, inden Biden muligvis bliver præsident, og at det derfor er svært på nuværende tidspunkt at sige, præcis hvad man vil gøre.
Trump klar til at lade Netanyahu annektere - på en betingelse
Et relevant spørgsmål kunne være, hvordan Biden vil stille sig, hvis han overtager præsidentposten på et tidspunkt, hvor Israel allerede har annekteret dele af Vestbredden. Det scenarie er nemlig slet ikke utænkeligt. I denne uge understregede Trump nemlig, at han er positiv over for at lade Israel annektere områder, som stemmer overens med amerikanernes plan. En talsmand for Trump sagde dog, at dette skal være »i sammenhæng med at israelerne forhandler med palæstinenserne om de linjer, planen indeholder«. Hvad dette så helt præcist betyder, er svært at sige. Udgangspunktet for amerikanerne er, at annekteringen skal ske som et led i, at der oprettes en palæstinensisk stat. Men absolut intet tyder på, at palæstinenserne med Mahmoud Abbas i front har tænkt sig at overveje det amerikanske forslag.
Det er derfor stadig lidt uklart, om amerikanerne giver Israel lov til at annektere – også selvom palæstinenserne afviser den palæstinensiske stat, som planen foreslår.
Benjamin Netanyahu lyder imidlertid fortrøstningsfuld. »For tre måneder siden anerkendte Trumps fredsplan Israels rettigheder i hele Judæa og Samaria. (…) Om et par måneder er jeg sikker på, at dette vil blive opfyldt,« sagde Netanyahu i søndags.
Den Arabiske Liga, som er en sammenslutning af cirka 20 arabiske lande, planlægger et digitalt møde i denne uge for at diskutere den muligt forestående annektering. Højtstående personer fra både EU og FN har også være ude med advarsler til Israel.
Bliver annekteringen gennemført, vil det uden tvivl medføre massiv international kritik af Netanyahus regering.