Israelsk chefredaktør holder med Danmark til VM
I morgen spiller Danmarks sin første kamp ved VM – mod Peru. Herhjemme er der altså ingen tvivl om, hvem man holder med ved den store fodboldturnering. Israel er derimod ikke kvalificeret. Så hvem skal man holde med, hvis man er israeler? Det spørgsmål forsøger chefredaktør på netmediet Times of Israel David Horovitz at svare på.
Hans kriterier handler dog ikke så meget om fodbold, men mere om politik, historie, FN-afstemninger og Holocaust.
Og Horovitz’ konklusion er klar: Han holder med Danmark – og lidt med Iran.
Her er nogle af Horovitz' ”fodbold”-analyser:
Argentina: Det argentinske fodboldforbund aflyste kort før VM en venskabskamp mod Israel i Jerusalem på grund af pres og trusler fra boykotbevægelsen. Selvom aflysningen fra Argentinas side ikke havde noget med politik at gøre, men mere handlede om spillernes tryghed, kan Horovitz ikke heppe på Messi og co.
Tyskland: … kan han heller ikke få sig selv til at holde med, selvom han mener, at Tyskland i dag gør meget for at mindes og undskylde for Holocaust.
Egypten har chefredaktørens opbakning. Han vil gerne have, at Israels naboer er glade og tilfredse. Horovitz noterer sig også, at mange palæstinensere holder med Egypten, og ”jo længere de bliver i turneringen, jo længere tid vil [palæstinenserne] se tv, hvilket er meget bedre end det, deres ledere ellers vil have dem til at bruge tiden på.”
Saudi-Arabien tabte åbningskampen torsdag aften. Men Horovitz håber, de klarer sig bedre i de næste to kampe. Blandt andet fordi saudierne har tilladt Air India at flyve igennem saudisk luftrum til og fra Tel Aviv. Landets relation til Israel er desuden begyndt at vise små tegn på forbedring.
Han håber også, at Iran klarer sig godt. Det kan måske undre, eftersom det iranske præstestyre ønsker Israel udslettet. Men de må gerne klare det så godt, at det tvinger præstestyret til at vise befolkningen, hvad der sker i den frie verden, og godt nok til at de vil tillade kvinder at komme ind på fodboldstadions. De må bare ikke klare det så godt, at ayatollaherne får noget af æren for det.
Selvom Marokko deltog i Yom Kippur-krigen mod Israel i 1973, ønsker Horovitz held og lykke til landet. Hans håb er, at både Marokko og Tunesien vil genoptage diplomatiske bånd med Israel.
Til trods for at mange jøder har russisk baggrund, kan han dog ikke holde med værtsnationen. Ikke så længe Rusland er i alliance med Assad og det iranske præstestyre, som for nylig har angrebet Israel fra syrisk grund.
Han holder heller ikke med Senegal, som var med til at foreslå FN-resolution 2334 fra december 2016. En resolution vedtaget i Sikkerhedsrådet, som kritiserede Israel og kaldte dem besættere af Østjerusalem. I samme ombæring nævner han Spanien, England, Frankrig, Egypten og Uruguay, som dog ”kun” stemte for den, mens Senegal altså var med til at fremlægge resolutionen.
Polen: Med den seneste lovgivning, som forbyder folk at lægge skyld på den polske stat for Holocaust, får de polske spillere ikke den israelske opbakning.
Brasilien sad på præsidentposten i FN, da delingsplanen blev godkendt i 1947. Til gengæld stemte landet for Resolution 3379 i 1975. Resolutionen påstår, at zionisme er en form for racisme. Her er derfor blandede følelser. Af øvrige VM-deltagere stemte også Nigeria, Portugal og Mexico for racismeresolutionen. Mexico er ellers gode venner af Israel, bemærker Horovitz.
I Danmarks pulje finder vi Australien. Landet stemte i denne uge imod en resolution, der fordømmer Israel for handlingerne i Gaza og ignorerer Hamas. Derfor har Horovitz lige nu varme følelser for det store land. Det samme gælder Costa Rica, der havde ambassade i Jerusalem indtil 2006.
Peru har haft en israelsk førstedame for cirka 10 år siden. Alligevel holder Horovitz med Danmark, når de to lande brager sammen i morgen. Årsagen er den danske hjælp til jøder under Anden Verdenskrig. ”Danmark beskyttede ikke bare sine jøder under den nazistiske besættelse, men for at citere Simon Kuper, så fortalte de også nazisterne, at det var forkert at slå jøder ihjel,” skriver chefredaktøren. Ud over den danske hjælp til jøderne bemærker Horovitz, at Christian Eriksen spiller for Tottenham, som ligger i det jødiske kvarter af London, og hvis formand, Daniel Levy, er jøde.
David Horovitz slutter derfor sin artikel med en opfordring til alle israelere: Hep på Danmark!
Vi siger tak for støtten.
Israel tog imod Danmark i 2006. (Foto: Erik Hougaard)