Israels kamp mod terrortunneller er en stor succes
Det er tre et halvt år siden, Hamas og Israel var i krig. Dengang brugte Hamas tunneller fra Gaza ind i Israel til at angribe – og Israel var ikke ordentligt forberedt. Det er der ændret på i dag. De seneste tre måneder har Israel ødelagt tre terrortunneller – den seneste blev ødelagt lørdag aften nede i den sydlige ende af Gaza ved Kerem Shalom-overgangen, hvor der bliver transporteret for eksempel gas og benzin til borgerne i Gaza. Det var det israelske luftvåben, IAF, der bombede tunnelen.
Mens nogle af de tidligere tunnelødelæggelser har kostet livet for palæstinensere, som opholdt sig i tunnellerne, er der ikke meldinger om dødsfald denne gang.
Hårdt slag for Hamas
Terrortunnellerne bliver betragtet som Hamas’ største militære resurse. Dette understreges af de mange penge, som terrorgruppen bruger på dem. De har som bekendt også en masser raketter, som Israels missilforsvarssystem dog ofte formår at eliminere, inden de rammer jorden.
At Israel nu også for alvor har fået minimeret truslen fra tunnellerne, er et hårdt slag for Hamas og en stor og vigtig sejr for Israel.
Nogle kommentatorer spekulerer i, om de mange ødelæggelser kan medføre en snarligt angreb fra Hamas, fordi de vil nå at udnytte de resterende tunneller, inden de også blive ødelagt. Avi Issacharoff fra Times of Israel mener dog ikke, at sandsynligheden for dette er særligt stor.
Nåede ind i Egypten
Det bemærkelsesværdige ved lørdagens tunnel er, at den gik hele vejen fra Israel gennem Gaza og et lille stykke ind på den egyptiske side af grænsen ved Rafah-grænseovergangen. Meget tyder altså på, at Hamas har forsøgt at smugle våben og soldater mellem Gaza og Sinaj – hvilket den egyptiske regering er kraftigt imod.
I de seneste måneder er forholdet mellem Hamas og Egypten faktisk blevet bedre og bedre. Det var blandt andet Egypten, der mæglede i forbindelse med forsoningsaftalen mellem Hamas og Fatah. Og for nylig var egyptiske repræsentanter i Gaza for at sikre sig, at Hamas ikke smuglede våben m.m. over grænsen.
Nu har det israelske luftangreb mod tunnelen så vist, at det lige præcis er, hvad Hamas har haft i sinde. Det bliver svært for Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh og de andre topfolk i Hamas at komme med en god forklaring til de egyptiske efterretningsfolk, når de spørger, hvad den tunnel lavede inde på egyptisk territorium.
Både israelere og palæstinensere er ofre
Hamas har siden krigen i 2014 brugt deres penge på at opruste til krig mod Israel. Terrortunneller er ikke ligefrem billige – og det er de våben og de soldater, som tunnellerne er beregnet til heller ikke. Terrorgruppen har med andre ord har en klar økonomisk prioritering: Krig mod Israel kommer før investeringer i civilsamfundet og de mange mennesker, der bor i Gaza, og som mangler basale resurser som vand og elektricitet. Økonomien er gået helt i stå, og arbejdsløsheden er meget høj.
Borgerne i det sydlige Israel er også ofre for Hamas. Selvom Israels forsvarskamp mod Hamas er meget effektiv, er der ingen garantier. Og selvom de fleste raketter lander i øde områder eller bliver taget af missilforsvaret Iron Dome, så minder lyden af advarselssirener, som med jævne mellemrum lyder i byer som Sderot og Ashdot, borgerne om, at Hamas ønsker at slå dem ihjel.