Israel svarer igen efter raketangreb fra Gaza
Natten til mandag blev en raket affyret fra Gaza ind over Israel. Den landede i et øde landskab og forårsagede derfor hverken materielle eller menneskelige skader. I Israel betragter man dog på ingen måde et sådant angreb som uskadeligt. Det er en meget direkte og nærværende trussel mod landets borgere, som bor i nærheden af grænsen til Gaza.
Selvom der heller ikke denne gang skete noget med nogen, er raketangreb som dette med til at præge hverdagen for israelerne. Visheden om, at raketten lige så godt kunne have fået fatale følger – og at det sandsynligvis var afsenderes hensigt – må under alle omstændigheder påvirke hverdagen i byerne tæt på Gaza.
Israels luftvåben fulgte proceduren og angreb i dag fem forskellige Hamas-lokationer i Gaza. Man holder Hamas ansvarlig for alle angreb fra Gaza, da den palæstinensiske terrorgruppe har ansvaret for enklaven. Ofte er det dog mindre salafistiske grupper, der – sommetider mod Hamas’s ønske – affyrer raketter.
Især for de israelere, der lever nær grænsen til Gaza, er det vigtigt at have et beskyttelsesrum i nærheden.
Historisk få raketter siden 2014
Siden krigen mellem Israel og Hamas i sommeren 2014 har der faktisk været relativt få raketangreb fra Gaza, nemlig et-to om måneden.
Samtidig har Israel, siden Avigdor Lieberman overtog posten som forsvarsminister sidste år, svaret hårdere igen på raketangrebene, end man gjorde under Moshe Ya’alon.
I sidste uge var der også raketangreb udført af Islamisk Stat på Sinaj (gruppen kalder sig Sinajprovinsen). Det var det andet raketangreb fra gruppen inden for få uger. Hvorvidt og i hvor høj grad Sinajprovinsen samarbejder med Hamas eller de salafistiske grupper i Gaza, er det store spørgsmål. Et samarbejde vil naturligvis øge truslen ved Israels sydlige grænse. Heldigvis har Israel et yderst velfungerende missilskjold kaldet Iron Dome, som kan eliminere raketter i luften. For nylig forhindrede det tre raketter fra Sinaj i at lande i Israel.