Israel svarer igen efter omfattende angreb fra Gaza
Firs granater og raketter har terrorgrupper som Hamas og Islamisk Jihad skudt ind over Israel i perioden fra september 2014 og til og med i mandags. Fra tirsdag morgen og cirka et døgn frem var det tilsvarende tal mellem 150 og 200.
Man hører jævnligt om raketaffyringer fra Gaza. Men de to førnævnte terrorgruppers angreb mod Israel, som blev indledt tirsdag, er, som tallene viser, helt ekstraordinært. Mere end dobbelt så mange projektiler blev affyret, når man sammenligner med de seneste tre et halvt år.
Ikke overraskende svarede Israel hårdt igen. Ad to omgange bombede man militære mål tilhørende både Hamas og Islamisk Jihad. Det første modsvar kom tidligt tirsdag aften, hvor man ramte cirka 40 mål. Et af målene var en af de berygtede terrortunneller, som Hamas forsøger at bruge til overraskelsesangreb. Det særlige ved denne tunnel var, at den ikke gik direkte fra Gaza ind i Israel, men gik via egyptisk territorium. Angrebet fik dog ikke terrorgrupperne til at stoppe med deres affyringer, og derfor angreb Israel igen i nat cirka 25 mål.
Rygterne lige nu går på, at der er indgået en form for våbenhvile. Begge parter har udtalt, at man ikke ønsker en eskalering af situationen. Samtidig har en talsmand for det israelske militær understreget, at man ikke vil tøve med at svare kraftigt igen, hvis der kommer flere granater ind over grænsen.
International fordømmelse - handler om børnehave
Hamas har desværre ofte haft held til at angribe Israel uden at blive fordømt for det. Det har været tydeligt de seneste par måneder, hvor det primært er Israel, der er blevet skældt ud i forbindelse med de voldelige demonstrationer ved Gaza-hegnet. Især efter den 14. maj, hvor cirka 60 palæstinensiske demonstranter og terrorister blev dræbt.
Men i denne omgang har mange fordømt Hamas for granataffyringerne. Det israelske udenrigsministerium opfordrede landets udsendte diplomater til at opfordre de lande, de er udstationeret i, til at komme med en fordømmelse. Og det valgte mange at gøre. Måske var det historien om, at en israelsk børnehave var blevet ramt kort inden åbningstid tirsdag morgen, der gjorde en forskel. Eller også var det de fire lettere tilskadekomne israelere (hvoraf en var civil). Eller de 166 gange, advarselssirenerne lød i det sydlige Israel og opfordrede folk til at søge ned i beskyttelsesrummene.
Fra Frankrig lød beskeden sådan: ”Vi fordømmer disse uacceptable angreb, som er rettet mod civile, heldigvis uden dødsfald til følge. Frankrigs forpligtelse til Israels sikkerhed står fast.” Også EU og FN, som ellers ofte er kritiske over for Israel, fordømte angrebene. I begge udtalelser hæftede man sig især ved den ramte børnehave, som let kunne have kostet uskyldige børn livet. Det samme var tilfældet i udtalelsen fra Italien.
Det er rigtig positivt, at det brede internationale samfund fordømmer terror mod Israel. Samtidig må man spørge sig selv, om fordømmelsen havde været den samme, hvis ikke en af granaterne tilfældigvis havde ramt en børnehave. Men set fra et israelsk synspunkt er der lige så god grund til at fordømme et angreb, hvor en granat lander i et øde område, som der er, når den rammer en by. For den granat, der lander i et åbent område, er potentielt set lige så farlig. Den er udtryk for det samme ønske om at slå civile israelere ihjel. Om den rammer det ene eller det andet sted, siger ikke noget om afsenderens ønske. Præcisionen i affyringerne er nemlig meget dårlig. Man kan spørge sig selv: Hvis nu granaten havde slået et barn eller en pædagog ihjel, havde fordømmelsen så været endnu større?
En af de familier, som let kunne have betalt den højeste pris for nattens angreb, er familien Fletcher. En granat ramte ned lige ved deres hus. De fortæller til Ynet, hvor lettede de er over, at der ikke skete mere. Her kan du også se billeder af de ødelæggelser, granaten forårsagede.