Israel står stærkere efter vellykket modangreb

Meget tyder på, at Israel tidligt fredag morgen lykkedes med at finde et modsvar på sidste weekends iranske angreb, som ikke eskalerer situationen yderligere nu og her, men samtidig sender et tydeligt signal til det iranske regime.

Det står stadig ikke helt klart, præcis hvad der skete. Men det billede, der tegner sig, er, at droner afsendt fra et sted i Iran udførte et angreb på en luftbase ved byen Isfahan. Der skete angiveligt ikke større skade på basen. Ifølge iransk stats-tv blev tre droner skudt ned i luften, før de nåede at angribe. Men New York Times citerer tre iranske kilder, som siger, at dronerne rent faktisk ramte luftbasen ved Isfahan.

Israel har ikke kommenteret hændelsen, men der er næppe tvivl om, at de står bag.

Angrebet er så lille, at Iran ikke har tænkt sig at gengælde det. Det siger en højtstående iransk embedsmand ifølge Reuters. Ikke desto mindre er angrebet en advarsel fra Israel. I det samme område – nær Isfahan – ligger flere lokationer tilhørende Irans atomprogram. Signalet er, at Israel er i stand til at ramme disse anlæg, og at man også er villig til det.

 

Fokus mod den nordlige grænse

Men bare fordi Iran og Israel muligvis er færdige med at angribe hinanden direkte for nu, betyder det ikke, at konflikten stilner af. Tværtimod må det forventes, at Iran nu vil vende tilbage til den strategi, de har haft i mange år, nemlig at benytte sig af sine stedfortrædergrupper. Det gælder ikke mindst Hizbollah.

Terrorgruppen, der holder til i det sydlige Libanon tæt på grænsen til Israel, har siden 7. oktober dagligt beskudt Israel.

I et interview med Times Radio fredag morgen siger den danske journalist Jotam Confino, at Iran vil »fortælle sine militser, såsom Hizbollah, Houthi-oprørerne og militserne i Syrien og Irak: Gør så meget skade, I kan, på en måde, så I ikke trækker os (Iran, red.) ind i en krig. Men bliv ved med at presse Israel og hold dem beskæftiget, lige fra Eilat i syd til Golan i nord.«

 

Øget opbakning til Israel

USA og andre havde ganske vist kraftigt opfordret Israel til ikke at gengælde det iranske angreb. Selvom Israel nu har gjort det, så er det ikke forventningen, at det skader forholdet til de allierede. Og det skyldes angrebets minimale omfang. Det, som USA og andre frygtede, var en eskalering – og den lader altså til at udeblive.

Dermed kommer Israel styrket ud af den seneste uge med det iranske angreb og nu dette modangreb. Alliancen med USA, Storbritannien og andre er styrket efter det vellykkede samarbejde om at nedskyde de mange iranske missiler og droner.  Og bevidstheden om, hvad Israel – og Vesten i det hele taget – er oppe imod, er blevet skærpet.

Forud for det iranske angreb natten til 14. april var der et meget stort internationalt pres på Israel for at deeskalere krigen i Gaza. Nu er der måske en øget bevidsthed om, at kampen mod Hamas er en del af en større kamp, som i sidste ende handler om Irans islamiske præstestyre og deres ønske om at udslette Israel og at øge sin indflydelse i hele Mellemøsten.

Om det så betyder, at USA vil ændre sit syn på en israelsk invasion af Rafah, må tiden vide. Amerikanerne har hidtil ikke ønsket en sådan invasion, mens Israel omvendt ser den som nødvendig, hvis Hamas skal bekæmpes.

I går skrev vi om den tidligere israelske sikkerhedsrådgiver Giora Eilands bud på, hvordan Hamas kan fjernes uden en invasion af Rafah, men i stedet gennem en aftale, der afslutter krigen og får alle gidslerne løsladt.