Israel: Hamas' våbenhvile er ikke den, vi har accepteret

Mandag aften kom der langt om længe et svar fra Hamas, efter at Israel i slutningen af april accepterede en våbenhvileaftale, som Egypten, der er et af de mæglende lande, så formidlede videre til den palæstinensiske terrorgruppe.

Svaret fra Hamas lød, at de ”accepterer mæglernes forslag til en våbenhvile, nu er bolden på Israels banehalvdel”. Men da Israel modtog svaret fra Hamas, blev det hurtigt klart, at israelerne ikke ser det som en godkendelse af den samme aftale som den, israelerne accepterede i slutningen af april. ”Der er blevet indsat alle mulige klausuler,” lød det fra en anonym israelsk repræsentant ifølge israelske Kanal 12.

Benny Gantz, der er en del af Israels krigskabinet, har sagt, at Hamas forslag ”ikke stemmer overens med det, Israel har talt med mæglerne om. Der er store forskelle”.

 

Handler om afslutning på krigen

Ifølge Kanal 12 er det især spørgsmålet om, hvorvidt krigen vil blive endeligt afsluttet, som ikke matcher det, Israel havde accepteret.

Ifølge Israel skal Hamas’ svar mest af alt ses som et forsøg på at give Israel skylden for, at der ikke kommer en aftale. USA, som også er mægler i forhandlingerne, sagde ellers for nylig, at det forslag, Israel havde accepteret, var ”meget generøst” over for Hamas. Men nu tyder det altså på, at Hamas ikke har accepteret præcis det forslag. Dog er der også en anonym kilde tæt på forhandlingerne, der har sagt, at forslaget ”i praksis er det samme” som det israelske – altså kun med meget små ændringer. Ifølge Judah Ari Gross fra The Times of Israel er der dog ikke tale om små ændringer. Han skriver på X, at Hamas i den del af aftalen, der handler om gidsler, har ændret ordet ”levende” til død”.

Mens Israel gentagne gange har sagt, at de ikke vil gå med til at afslutte krigen, før Hamas er bekæmpet, så forlyder det, at der i det israelske forsalg også indgik formuleringer om tilbagetrækning af israelske tropper fra Gaza. Og en ”holdbar ro” (”sustainable calm”). Men der indgik ikke et løfte om, at krigen ville slutte.

 

Forhandlinger fortsætter, mens Israel forbereder Rafah-invasion

Israels reaktion er, at man tirsdag har overtaget kontrollen med Rafah-grænseovergangen. Derudover har israelerne bombet forskellige terrormål i Rafah, som ligger ved grænsen til Egypten. Man er i gang med at evakuere civile med henblik på at sende landtropper ind i byen. Israel har opdelt byen i zoner, og det forlyder, at Israel vil tage en zone ad gangen, indtil man har bekæmpet de fire Hamas-enheder, som skulle befinde sig i Rafah.

Samtidig siger USA tirsdag, at de ikke mener, at Israel er gået i gang med en storstilet landoffensiv, og at USA vil modarbejde sådan en. Israel har også selv sagt, at de kun er i gang med at bekæmpe Hamas ”på en målrettet måde” – altså ikke i form af en storstilet landoffensiv. Der er dog næppe tvivl om, at Israel ønsker at sende et signal om, at de er klar til at opskalere operationen i Rafah.

Måske skal det forstås sådan, at Israel og USA ser Hamas’ accept som et tegn på, at de er pressede, og at man håber, at de indledende manøvrer til en invasion i Rafah måske vil presse terrorgruppen yderligere.

For samtidig med at våbenhvileaftalen altså tilsyneladende er langt væk, ja, så fortsætter forhandlingerne. Israel har sendt en delegation til Cairo, samtidig med at man har rullet kampvogne ind i området ved Rafah.

Muligheden for en aftale, der vil medføre befrielse af gidsler, er derfor ikke helt væk. Her er der især to spørgsmål, som bliver afgørende:

  • I hvor høj grad vil Hamas føle sig presset af den øgede israelske trussel om en invasion af Rafah?
  • I hvor høj grad vil USA modsætte sig en invasion?

 

Det første spørgsmål er meget svært at svare på. Der er også det forhold, at der muligvis er uenighed mellem Hamas-lederne i Qatar (og andre steder) og så Yahya Sinwar, som er i Gaza.

Når det gælder det andet spørgsmål, så mener blandt andet journalist Jotam Confino, at der er forskel på, hvad USA melder ud offentligt, og hvad de siger bag lukkede døre. Udadtil modsætter de sig fortsat en invasion. Men Hamas’ manglende vilje til kompromis i forhandlingerne kan altså muligvis medvirke til, at USA i højere grad accepterer, at en invasion er nødvendig. Det håber Israel selvfølgelig på. For uden en vis amerikansk opbakning, så vil en invasion af Rafah medføre et enorm internationalt pres på Israel. Det kræver dog, at Israels plan for evakuering af civile virker efter hensigten. Og den del er først lige gået i gang.