Israel fremstår som taberne på Tempelbjerget
Den uro, som har hersket på og omkring Tempelpladsen i Jerusalem, siden tre unge arabiske mænd dræbte to israelske betjente 14. juli, ser nu ud til at være overstået. I sidste uge fjernede israelerne de sikkerhedsforanstaltninger (metaldetektorer og kameraer), man havde sat op ved muslimernes indgang til Tempelpladsen efter angrebet. Derfor opfordrede Jerusalems stormufti muslimerne til at ophøre med deres boykot og igen besøge pladsen for at bede. Nu minder situationen igen om tiden før angrebet 14. juli: Muslimerne kan frit besøge Tempelpladsen uden sikkerhedscheck, og der er ikke store demonstrationer mod Israel.
En sag om metaldetektorer – ikke om terrorangreb
Man sidder nu tilbage med det indtryk, at de seneste to en halv uge har handlet om metaldetektorer. Det er, som om årsagen til disse sikkerhedsforanstaltninger er gledet i baggrunden. At to betjente brev dræbt, fordi unge arabiske mænd smuglede våben op på Tempelpladsen, er blevet en sekundær historie. Og palæstinenserne har god grund til at se dette som en sejr – desværre. På samme måde har det forfærdelige terrorangreb i bosættelsen Halamish, hvor tre jøder blev stukket ihjel under et sabbatsmåltid, ikke fået den samme opmærksomhed, som det ville, hvis ikke den palæstinensiske utilfredshed med metaldetektorerne havde fyldt så meget. Angrebet i Halamish skete en uge efter angrebet på Tempelpladsen og er et af de mest blodige i lang tid.
De omstridte metaldetektorer ved muslimernes indgang til Tempelpladsen. I de cirka to uger, hvor de stod der, nægtede langt de fleste muslimer af besøge pladsen. (Foto: Ordet og Israel)
Bukkede under for pres
Til sidst blev presset for stort på den israelske regering og politiet, som nu har fjernet sikkerhedsforanstaltninger. Umiddelbart kunne det se ud til, at Israel har bukket under for presset fra det palæstinensiske folks pres – det er den opfattelse, som mange har, både israelere og palæstinensere.
Men der har været et større diplomatisk spil i gang, som er svært helt at blive klog på, fordi meget foregår bag lukkede døre. Det lader dog til, at både Jordan, Saudi-Arabien og USA har haft en finger med i spiller med hensyn til at få fjernet de omstridte metaldetektorer.
Uanset hvad der er gået forud, er den vigtige konklusion, at dette er en tabersag for Israels regering. Palæstinenserne har fået en oplevelse af, at deres (voldelige) protester rent faktisk nytter. Og den israelske befolkning føler, at man har bukket under for et palæstinensisk pres, som fra starten har været helt uberettiget. Ifølge en undersøgelse foretaget af Channel 2 mener hele 77 procent af den israelske befolkning, at fjernelsen af detektorerne var en kapitulation over for palæstinenserne.
Sagen har dermed også skabt splid internt i Israel. Store dele af befolkningen er utilfredse med Netanyahus håndtering af sagen. Og det er mange af premierministerens kollegaer i Knesset også. For ham handler det derfor om at sætte en ny dagsorden. Det har han blandt andet gjort ved at sige, at terroristen fra Halamish bør få dødsstraf.