Israel forbyder FN-organ med tætte Hamas-forbindelser

Mandag aften vedtog det israelske parlament, Knesset, to lovforslag imod FN’s organ for palæstinensiske flygtninge, UNRWA.

Den første lov siger, at UNRWA ikke må have nogen aktiviteter i Israel. Den anden siger, at israelske myndigheder ikke må have kontakt til UNRWA, hvilket i praksis betyder, at UNRWA får meget svært ved at arbejde i Gaza og på Vestbredden, fordi det som regel kræver koordinering med Israel – for eksempel tilladelse til at krydse grænsen til Gaza.

De to love træder i kraft 30 dage efter vedtagelsen. Henholdsvis 92 og 87 af Knessets 120 medlemmer stemte for.

 

Stor international kritik

Mange lande har fordømt beslutningen om at forbyde UNRWA. Det gælder også USA, som opfordrer Israel til ikke at implementere lovene. Kritikken handler i høj grad om, at UNRWA spiller en meget vigtig rolle i forbindelse med leveringen af nødhjælp til Gaza. UNRWA har arbejdet i Gaza i mange år og har en veludviklet infrastruktur, som er nødvendig, når der skal uddeles nødhjælp til så mange mennesker.

Lovgivningen kan få »katastrofale følger for mere end 3 millioner palæstinensere, som er afhængige af, at UNRWA sørger for essentielle ydelser, herunder sundhed og uddannelse,« lød det mandag i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Premierminister Netanyahus kontor forsøgte mandag at dulme lidt af den internationale vrede ved at udsende en udtalelse, hvor der står, at Israel »er klar til at samarbejde med internationale partnere for at sikre, at Israel fortsat kan facilitere humanitær hjælp til civile i Gaza på en måde, som ikke truer Israels sikkerhed.«

Der er dog næppe tvivl om, at presset på Israel vil vokse – især hvis og når beslutningen implementeres, og det som forventet bliver sværere at levere nødhjælp til de mange civile i Gaza.

 

Forbindelsen mellem FN og Hamas

Set fra Israels perspektiv handler det om, at UNRWA ifølge Israel er så infiltreret af terrororganisationen Hamas, som udnytter UNRWA’s faciliteter, og hvis medlemmer i flere tilfælde er ansat af UNRWA.

Et eksempel på det er Fathi al-Sharif, som blev dræbt i et israelsk luftangreb i det sydlige Libanon i september. Han var leder af Hamas i Libanon, hvilket Hamas selv bekræftede efter hans død. Derudover var han også leder af en UNRWA-skole og leder af UNRWA-lærernes forening i Libanon. Som UN Watch har dokumenteret var al-Sharif meget åbent medlem af Hamas og har været det i mange år. Og det kan ifølge dem umuligt passe, at FN og UNRWA ikke var klar over hans dobbelte tilhørsforhold. UN Watch havde helt tilbage i foråret 2024 gjort opmærksom på det, men UNRWA’s leder Philip Lazzarini afviste UN Watchs klage.

Israel har desuden sendt en stor mængde dokumentation for, at mange UNRWA-ansatte deltog i terrorangrebet 7. oktober, og UNRWA har på den baggrund i august fyret 9 medarbejdere, som de erkender, deltog i massakren. Israel mener, at mange flere burde været fyret – for eksempel fordi de hyldede terrorangrebet på sociale medier.

Forbindelse mellem UNRWA og Hamas og de UNRWA-ansattes medvirken i terrorangrebet har tidligere fået flere lande, blandt andet Danmark, til at suspendere støtten til FN-organet.

Men det handler ikke kun om det, der er sket på og efter 7. oktober. Israel har i mange år været utilfredse med UNRWA og ment, at de er tæt forbundet med Hamas. Ifølge journalist Jotam Confino var 7. oktober »dråben, der fik bægeret til at flyde over«.