Israel finder seks døde gidsler – og accepterer våbenhvile
I løbet af natten til tirsdag har den israelske hær, IDF, under en operation i byen Khan Younis fundet ligene af seks israelske gidsler. De er nu bragt tilbage til Israel.
Der er tale om seks mandlige gidsler: Alex Dancyg på 75, Yagev Buchshtav på 35, Chaim Peri på 79, Yoram Metzger på 80, Nadav Popplewell på 51 og Avraham Munder på 78.
De fem af dem var allerede bekræftet døde af IDF i juni og juli. Men man vidste ikke med sikkerhed, hvad der var sket med Avraham Munder.
Nu vil IDF undersøge nærmere, hvad der har været årsagen til de seks mænds død. Man vil også undersøge den mulighed, at det kan have været israelske angreb, der har dræbt dem.
Nattens operation betyder, at der ifølge Israel nu er 105 gidsler tilbage i Gaza ud af de i alt 251, som blev taget af Hamas 7. oktober. Omkring 35 af de 105 er bekræftet døde af IDF.
Israel accepterer USA’s forslag til våbenhvile
Siden torsdag har der i Doha i Qatar været nye forhandlinger om en våbenhvile mellem Hamas og Israel. Samtidig er USA’s udenrigsminister, Anthony Blinken, på sin niende rundtur i Mellemøsten siden 7. oktober. Mandag besøgte han Israel og talte med både politiske og militære ledere – blandt andet premierminister Netanyahu.
Og på et pressemøde i Tel Aviv kunne Blinken fortælle, at Netanyahu har accepteret ”et opdateret aftaleforslag” fra USA. Blinken lagde samtidig pres på Hamas og sagde, at det nu er deres tur til at acceptere det.
Sent mandag sagde Hamas-talsmand Osama Hamdan dog, at aftalen ”indeholder tvetydige elementer”, og at ”den ikke er det, vi var blevet enige om”.
Det er uklart, hvordan det opdaterede forslag adskiller sig fra de tidligere forslag. Men det forlyder, at et af de punkter, der har været talt mest om, er Israels kontrol over grænsen mellem Gaza og Egypten. For Israel er det en strategisk meget vigtig grænse, fordi Hamas i høj grad får sine våben og ammunition netop via tunnellerne, der går under grænsen. Israel har de seneste måneder fundet og ødelagt mange af dem. Og det har været med til at svække Hamas.
Derudover er der også spørgsmålet om, hvorvidt Israel forpligter sig til at afslutte krigen helt. Og om man efter udvekslingen af gidsler kan foretage militære operationer i Gaza og have en grad af militær kontrol i området.
Hos mange israelere er der stadig stor skepsis over for Netanyahu-regeringens vilje til at indgå en aftale. Det handler først og fremmest om, at mange mistænker Netanyahu for at forhindre en aftale, fordi hans to nationalreligiøse støttepartier – med hhv. Itamar Ben Gvir og Bezalel Smotrich i spidsen – er imod en aftale og truer med at forlade regeringen, hvis man standser krigen. Også selvom det fører til løsladelse af de resterende gidsler, som nu har været i Hamas’ fangenskab i 319 dage.
Våbenhvileaftalen består af tre faser. Her vil Israel angiveligt få løsladt 33 gidsler (kvinder, børn, ældre og sårede) i den første fase. Under første fase skal man så forhandle yderligere om detaljerne i overgangen til anden fase. Det vurderes som ret sandsynligt, at disse forhandlinger kan bryde sammen, og at aftalen altså vil falde fra hinanden, før den er fuldt ud implementeret.