Israel corona-lukkede i weekenden
Det går den gale vej i Israel. Først i juli var antallet af nye, registrerede corona-smittede cirka 1.000 i døgnet. Det var rekord og fremkaldte store overskrifter og frygt.
Nu to uger senere ligger antallet konstant over 1.500 om dagen. Fra torsdag til fredag slog tallet endnu engang rekord: 1.832 israelere fik konstateret corona-smitte.
Det betyder, at 25.636 israelere i dag er smittede med corona og ikke erklæret raske. Det er det højeste antal i løbet af hele pandemien.
I takt med smittetallet stiger antallet af indlagte på landets hospitaler. I begyndelsen af juni lå 28 israelere i respirator. I fredags var tallet 58. I samme periode er dødstallet steget fra 290 til 387.
Den alvorlige udvikling fik natten til fredag regeringen til at vedtage genindførelse af en lang række restriktioner. Fra i fredags genindførte man forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer indendørs og 20 udendørs. Restauranter må kun servere udendørs og take away. Svømmehaller og træningscentre lukker. Offentlige kontorer skal sende halvdelen af de ansatte hjem. I weekenden skulle de fleste butikker holde lukket. Hvis Knesset godkender det, vil der i de kommende weekender blive indført en endnu mere omfattende nedlukning af landet.
Når restriktionerne ikke er endnu mere drastiske, skyldes det hensynet til økonomien. Mange israeleres privatøkonomi er hårdt ramt af corona-krisen. Arbejdsløsheden er gået fra 4 til 21 procent og er stigende. Ifølge en meningsmåling siger halvdelen af alle israelere, at de er bekymret for, om de kan betale deres regninger her i juli.
I marts og april lukkede Israel endnu mere drastisk ned end Danmark. Det havde stor virkning, og både Israel og Danmark hørte til en lille gruppe lande, der holdt smitten på et lavt niveau og indbyrdes drøftede, om man kunne åbne grænserne for hinandens borgere.
Men den anden bølge af smitte, der har ramt Israel i juni og juli, har lagt den slags overvejelser døde. Israel tillader simpelthen i øjeblikket ikke udenlandske statsborgere at rejse ind i landet.
Genopblusningen af smitten og de alvorlige økonomiske følger har fået premierminister Benjamin Netanyahus popularitet til at styrtdykke, og der afholdes store protestdemonstrationer i bl.a. Jerusalem. Regeringen har vanskeligt ved at nå til enighed om, hvad den skal gøre for at bremse smitten. Og de almindelige israelere venter med længsel efter, at smittetallene igen skal begynde at falde.