Iran truer med at annullere atomaftale

Onsdag sendte Irans præsident, Hassan Rouhani, et brev til Kina, Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Rusland og EU. I brevet stod, at Iran om to måneder vil begynde at optrappe deres atomprogram ved at berige uran – medmindre landene forbedrer den aftale, parterne indgik i 2015.

Og hvorfor så det? Jo, grunden til, at Iran nu kræver mere af de nævnte lande, er, at USA for et år siden trak sig ud af atomaftalen (der blev indgået under Barack Obama) og siden har genindført en række økonomiske sanktioner over for Iran. Det valgte Donald Trump at gøre, fordi han – ligesom Israels premierminister, Benjamin Netanyahu – er meget utilfreds med aftalen og mener, at Iran alligevel ikke vil overholde den.

De genindførte sanktioner betyder, at aftalen har været i fare. Og Iran får i dag heller ikke det, de blev lovet i 2015 på grund af USA’s tilbagetrækning. Derfor mener de heller ikke, at de er forpligtet til at leve op til deres del af aftalen – som er at lægge en dæmper på atomprogrammet i en årrække.

 

Vil ikke lade sig afpresse

I en udtalelse fra EU’s udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, og den franske, britiske og tyske udenrigsminister lyder det, at man ”afviser ethvert ultimatum og vil holde øje med Irans overholdelse sine forpligtelser”. Man vil altså ikke umiddelbart imødekomme Irans krav om at De beklager samtidig USA’s beslutning.

Fra Tehran lyder Rouhanis trussel, at det vil være farligt ”for både Iran og resten af verden”, hvis det ender med, at aftalen helt annulleres.

Trump har sagt, at dette træk fra iransk side blot viser, at de sanktioner, han har genindført, virker efter hensigten. ”På grund af vores handlinger har Iran svært ved at finansiere den voldelige terror, fordi landets økonomi er så hårdt ramt,” sagde Trump onsdag.

Det er især Israels fjender, som støttes af Iran, ikke mindst Hizbollah i Libanon. Men også Hamas i Gaza får angiveligt økonomisk støtte fra det iranske styre – i hvert fald de seneste år, hvor den iranske økonomi på grund af aftalen har været bedre.

Aftalen har dog ikke forbedret Irans økonomi nær så meget, som mange havde forventet, den ville. Det skyldes blandt andet, at en del firmaer har fravalgt at handle med Iran, selvom muligheden pludselig var til stede. De løftede sanktioner, som aftalen medførte, har derfor heller ikke forbedret den almindelige iraners økonomi, som man havde håbet.