Ingen vil tage skylden for attentatforsøg mod den palæstinensiske premierminister
Den palæstinensiske premierminister, Rami Hamdallah, blev ramt af et attentatforsøg, da han besøgte Gaza i går, tirsdag den 13. marts. En vejsidebombe eksploderede ved siden af den bil, hvor han befandt sig sammen med efterretningschef Majed Faraj fra Det Palæstinensiske Selvstyre. De var på vej til indvielse af et vandrensningsanlæg, som skal hjælpe palæstinenserne i Gaza med at få rent vand – en af mange basale ressourcer, som der er mangel på i området.
Hverken Hamdallah eller Faraj kom til skade, men deres bodyguards samt flere civile måtte behandles.
Hvem har skylden?
Efterfølgende har der hersket en del tvivl om, præcis hvad der skete – og ikke mindst hvorfor det skete.
Selvstyrets minister for offentlige anliggender sagde kort tid efter, at Hamas havde ansvaret for angrebet. Hamas har dog benægtet enhver skyld. I stedet var flere Hamas-talspersoner ude og sige, at bomben var forberedt af Selvstyret, og at angrebet skulle bruges til at lægge pres på Hamas for at afgive den fulde civile kontrol i Gaza. Argumentet for det var, at Selvstyrets reaktioner kom blot få minutter efter hændelsen, og at Hamdallah valgte at fortsætte sit besøg i forbindelse med indvielsen af rensningsanlægget på trods af eksplosionen. Nogle i Hamas mener derfor, at angrebet var blevet forberedt.
Noget tyder dog på, at den holdning ikke deles af Hamas’ topleder Ismail Haniyeh. Han talte – ifølge rygterne –med Hamdallah selv kort efter angrebet. De to blev enige om at beskylde »Israel og deres medsammensvorne«, lød det i en udtalelse fra Hamas’ øverste ledelse. En talsmand for Selvstyret har dog sagt, at de to ikke har talt i telefon.
Forsoning mislykkes
Angrebet kommer på et tidspunkt, hvor et forsøg på forsoning mellem Hamas og Fatah (som dominerer Selvstyret) er gået i hårdknude. I efteråret var planen, at den fulde civile kontrol skulle overgå til Selvstyret, som er forbundet med Fatah. Men det er ikke sket. Hamas har heller ikke efterkommet Fatahs krav om, at gruppen skal afmilitariseres.
At forsoningen ikke ser ud til at lykkes, er umiddelbart skidt nyt for borgerne i Gaza. Her mangler man basale ressourcer såsom rent drikkevand. Israel leverer hvert år 11,5 millioner kubikmeter vand til Gaza, hvor man har et samlet behov på 200 millioner kubikmeter om året.