Hver tredje britiske jøde har overvejet at emigrere
Næsten 7.000 britiske jøder er i løbet af de sidste to år blevet spurgt, hvordan de har det som jøder i Storbritannien. Deres svar viser, at en relativt stor del af dem på en eller anden måde oplever det svært at være jøde.
Her er de mest interessante resultater af undersøgelsen, som er foretaget af YouGov for Kampagnen mod Antisemitisme:
- 31 procent af de britiske jøder har i løbet af de seneste to år overvejet at emigrere på grund af frygt for antisemitisme. Det er en stigning på tre procent i forhold til 2015.
- 17 procent føler sig ikke velkommen i Storbritannien.
- 37 procent føler, at de er nødt til at skjule deres jødiske identitet i det offentlige rum.
- 65 procent mener ikke, at den britiske regering gør nok for at beskytte dem.
- 80 procent mener, at Arbejderpartiet (som er oppositionsparti) er for tolerant over for antisemitisme.
Modstand i forbindelse med demonstrationer
Det israelske medie Ynet har interviewet Sharon Klaff, som er britisk jøde i London – og desuden aktivist. Hun overvejer ikke selv at forlade Storbritannien, fordi hun har familie. Men hun kender mange, som overvejer det, og hun har også selv oplevet modstanden mod jøder. Hun nævner gruppen Venner af Al-Aqsa, som for nylig havde en stor udstilling kaldet »Palæstinaudstillingen« i London. »De siger, at omkring 1500 mennesker deltog. De havde inviteret de mest modbydelige antiisraelske og antisemitiske talere. De havde også et børnehjørne, hvor de lærte børnene om Palæstinas profeter. De kalde David for Daud og Moses for Musa,« fortæller hun. Hun mener dog ikke, at den almindelige brite har et problem med jøder. Antisemitismen, siger hun, kommer primært til udtryk i forbindelse med demonstrationer. Hun nævner som eksempel en palæstinensisk demonstration i forbindelse med urolighederne på Tempelpladsen i juli. Her brændte nogle af demonstranterne et israelsk flag.
767 tilfælde i første halvår
Et relevant spørgsmål i denne sammenhæng er selvfølgelig, hvor omfattende antisemitismen i Storbritannien rent faktisk er. Og ifølge tal fra gruppen Community Security Trust, som har som sit formål at beskytte britiske jøder, så er antallet af tilfælde steget i år. I de første seks måneder af 2017 har gruppen fået indrapporteret 767 tilfælde af antisemitisme – enten krænkende opførsel (fx tilråb, graffiti eller udsagn på sociale medier) og fysiske overfald. Det er 30 procent mere end i samme periode sidste år. Cirka tre ud af fire tilfælde sker i de jødiske kvarterer i enten London eller Manchester.
Kampagnen mod Antisemitisme beretter løbende om de antisemitiske tilfælde. På deres hjemmeside kan man lige nu læse om, at der på en offentlig legeplads i august blev tegnet svastikaer og en Davidsstjerne på en mur. Graffitien blev straks fjernet af de lokale myndigheder. Det er blot et lille eksempel, som ikke desto mindre gør stort indtryk og skaber utryghed hos de jøder, som bor i området.
Antisemitisk graffiti malet på en mur på en legeplads i Storbritannien. Heldigvis er de britiske myndigheder gode til at fordømme den slags. Nazisymbolet og Davidsstjernen blev fjernet inden for et døgn. (Foto: Halstead Gazette/Twitter)
Traditionelt set er det venstrefløjen og personer med tilknytning til Arbejderpartiet, som har stået for de antisemitiske og antiisraelske holdninger. Men i dag er det i lige så høj grad de højreradikale. Det er den samme tendens, som ses i USA, hvor blandt andet nynazisternes antisemitiske holdninger kommer til udtryk.