Højtidssæson begyndt: Uro under rosh hashanah

Da solen gik ned søndag aften, begyndte det jødiske nytår, rosh hashanah. Dermed viser den jødiske kalender nu år 5783.

Fejringen varer to døgn, hvor det meste i Israel er lukket. Nogle bruger dagene på at gå i synagogen og bede. Nogle religiøse jøder, der finder det såkaldte shofarhorn frem og blæser i det som et kald til omvendelse. Mange spiser æbler dyppet i honning og ønsker på den måde for hinanden, at det kommende år må blive sødt.

Desværre er det dog ikke i hele landet, at det ånder fred og idyl under højtiden. For i hovedstaden, Jerusalem, har der siden søndag været en del optøjer og sammenstød mellem palæstinensere og israelske betjente og soldater.

 

Jøder på Tempelpladsen angrebet

Allerede søndag aften var der sammenstød i Silwan-kvarteret i Østjerusalem, hvor palæstinensere affyrede fyrværkeri mod betjente og startede ildebrande flere steder. Også ved Jenin på Vestbredden var der en episode, hvor der blev kastet med brandbomber mod et af hærens checkpoints.

Mandag morgen var der så uroligheder på Tempelpladsen. Her var en gruppe jøder oppe på pladsen under ledsagelse af betjente. Ifølge politiet blev de beskudt med fyrværkeri af en gruppe unge palæstinensere, som havde barrikaderet sig i Al Aqsa-moskeen. Politiet har også offentliggjort videoer, der viser, at der fra moskeen bliver kastet sted mod de besøgende.

Netop Al Aqsa-moskeen har tidligere været centrum for uroligheder, hvor moskeen nærmest er blevet benyttet som et våbenlager.

Jødiske besøg på pladsen bruges ofte som begrundelse for optøjerne. I år har der været flere besøg, end der plejer at være. Der er ellers palæstinenserne og de arabiske israelere, der har adgang til pladsen, men jøder kan også komme derop med ledsagelse af betjente.

 

Højtidssæsonen er kun lige begyndt

Rosh hashanah markerer indledningen på nogle måneder med flere jødiske helligdage og højtider. Yom kippur og løvhyttefesten er blandt de største højtider, som i år begge falder i oktober. Yom kippur er 4.-5. oktober men sukkot, som løvhyttefesten hedder på hebraisk, varer fra 9.-16 oktober.

Desværre er perioden ofte præget af vold og uro ikke mindst i Jerusalem og omkring Den Gamle By og Tempelpladsen.

Det tyder på, at sikkerhedsstyrkerne også i år får meget at se til. Ifølge israelske myndigheder har Det Palæstinensiske Selvstyre i høj grad mistet kontrollen over sikkerheden på Vestbredden, hvor palæstinensiske terrorceller opererer. Det har ført til mange israelske anholdelsesoperationer de seneste måneder, hvilket har optrappet spændingerne kraftigt. Det er ikke utænkeligt, at uroen på Vestbredden i de kommende måneder vil forplante sig til Jerusalem.