Historisk dag: USA flytter sin ambassade til Jerusalem under voldsomme demonstrationer

Det israelske militær, IDF, er forberedt på en af de sværeste dage i lang tid. Både i Jerusalem og ved grænsen til Gaza er der massivt sikkerhedsopbud. Det skyldes, at USA i dag fører Donald Trumps beslutning fra december 2017 ud i livet – nemlig beslutningen om at flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem og dermed anerkende byen som Israels hovedstad. Det sker på dagen, hvor Israel ifølge vores kalender runder de 70 år.

Samtidig markerer palæstinenserne i dag og i morgen deres såkaldte ”Nakba”, katastrofe. Nakba er dagen, hvor palæstinenserne sørger over de mange arabere, som flygtede fra Israel i forbindelse med Uafhængighedskrigen i 1948. En krig, som araberne selv indledte mod Israel, fordi de ikke accepterede FN’s plan for deling af landet.

 

Syv ugers demonstrationer kulminerer

Siden 30. marts har terrorgruppen Hamas ført an i massedemonstrationer langs grænsehegnet mellem Gaza og Israel. Her har de mange demonstranter truet Israels sikkerhed på mange måder, og det erklærede mål har været at ”vende tilbage” – deraf navnet på demonstrationerne: ”March of return”. Man har forsøgt at ødelægge hegnet ved hjælp af bomber eller ved at klippe i hegnet eller rive det ned med lænker. Man har brændt tusindvis af dæk af, og man har sendt drager med brandbomber ind over Israel. Disse bomber har sat ild til israelske marker og forårsaget massive ødelæggelser for de israelske landmænd.

Til den første demonstration var der cirka 30.000 palæstinensere. Derefter faldt antallet af demonstranter. Men i dag forbereder IDF sig på op mod hele 100.000 vrede palæstinensere, som vil forsøge at trænge ind i Israel. Skulle dette ske, er der en blodig dag i vente. Det forlyder at 28 palæstinensere på nuværende tidspunkt er kommet til skade ved hegnet. Der meldes ikke om nogen dræbte. Demonstrationerne har indtil nu kostet 45 palæstinensere livet. Mange af dem har været Hamasmedlemmer, som har forsøgt at trænge ind i Israel eller har angrebet de israelske soldater.

IDF vil ikke acceptere, at nogen nærmer sig hegnet. Derfor har man op til i dag kastet flyere ud over Gaza, hvor der opfordres til ikke at være ”Hamas’ marionetdukke”. På flyeren appelleres der til, at borgerne i Gaza har fortjent en bedre regering end Hamas, som er den egentlige skurk. Teksten lyder sådan:

”De seneste uger har Hamas udøvet vold og terror mod Israel, landets grænser og Gazastriben. Hamas forsøger at skjule sine mange fejl ved at bringe jeres liv i fare. Samtidig stjæler Hamas jeres penge og bruger dem til at grave tunneller. I fortjener en bedre regering og en bedre fremtid. IDF advarer jer mod at nærme jer sikkerhedshegnet. IDF er opsatte på at forsvare Israels borgere og suverænitet mod Hamas’ forsøg på at terrorisere os under påskuddet om voldelige demonstrationer. Nærm jer ikke sikkerhedshegnet og deltag ikke i Hamas livstruende farce.”

Med denne opfordring håber IDF, at borgerne i Gaza vil indse, at det er for deres eget bedste, hvis de afviser at deltage i Hamas’ vold og terror.

 
Den nye amerikanske ambassade i Arnona i Jerusalem. (Foto: Ruben Bernhard)

Stor ceremoni i Jerusalem

I eftermiddag vil den amerikanske ambassade, som kommer til at ligge i området Arnona, blive indviet. Trump deltager ikke selv, men det gør hans datter Ivanka og hendes mand, Jared Kushner, der sammen med Jason Greenblatt arbejder på en fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne. Der er dog stor uenighed om, hvorvidt ambassadeflytningen er et skridt mod netop sådan en fred. Netanyahu sagde i går, at fred ikke kan bygges på en løgn – og den løgn, han tænker på, er løgnen om, at Jerusalem ikke er Israels hovedstad. Lidt mere overraskende er det, at den amerikanske ambassadør i Israel under Obamaregeringen, Daniel Shapiro, også mener, at ambassadeflytningen kan være et skridt tættere på fred. EU er derimod meget kritisk over for flytningen. Man mener, at Jerusalems status først skal afgøres i forbindelse med forhandlinger, og at det derfor er forkert at have en ambassade i Jerusalem. EU opfordrede sine medlemslande til ikke at sende repræsentanter til en ceremoni i Jerusalem søndag, som markerede flytningen. Den opfordring har stort set alle EU-lande, inklusive Danmark, fulgt. Anders Samuelsen har sagt, at Danmark ikke støtter beslutningen.

Til søndagens ceremoni var det kun 40 ud af de 84 inviterede ambassadører, som valgte at deltage. De eneste europæiske lande, som deltog, var Østrig, Tjekkiet, Rumænien og Ungarn. De tre sidstnævnte lande blokerede i sidste uge en EU-resolution, der fordømte USA’ beslutning.

I eftermiddag bliver ambassaden så indviet. Her er det kun repræsentanter for USA og Israel, der deltager. Mens det forventes at forløbe fredeligt til indvielsesceremonien, er der som sagt udsigt til at meget dramatisk og voldelig dag ved Gaza.


(Foto: Ruben Bernhard)