Historisk besøg: Indien er både Israels og palæstinensernes ven

Tirsdag eftermiddag lander den indiske premierminister Narendra Modi i Ben Gurion-lufthavnen i Tel Aviv til tre dages besøg i Israel. Besøget er noget helt særligt, da det er første gang, en indisk regeringsleder besøger Israel.

Modi vil da også få særbehandling under sit ophold, da han det meste af tiden vil blive ledsaget af sin israelske premierministerkollega Benjamin Netanyahu. Det er en gestus, som normalt kun vises den amerikanske præsident. Besøget er også bemærkelsesværdigt, fordi Modi ikke besøger de palæstinensiske selvstyreområder.

 
Indiens præsident, Narendra Modi, besøger som den første indiske regeringsleder nogensinde Israel. (Foto: Narendra Modi, Flickr)

Støtter palæstinensernes sag

Det gode forhold mellem Indien og Israel betyder dog ikke, at Indiens støtte til palæstinenserne er blevet mindre. Ifølge den indiske ambassadør i Israel er der derimod tale om en diplomatisk modning i Indien, hvor man formår at adskille de to ting, så man godt kan være ven med Israel, selvom man også er ven med palæstinenserne.

Indien var det første ikke-arabiske land til at anerkende en palæstinensisk stat. Det gjorde man helt tilbage i 1988. Og det muslimske land har da også gode forbindelser til de arabiske lande. At Modi alligevel tager til Israel uden at besøge Vestbredden, vidner også om, at han har et stærkt mandat og stor vælgeropbakning.

I FN har Indien traditionelt stemt for resolutioner, der fordømmer Israel. Ifølge ambassadøren vil dette ikke nødvendigvis ændre sig. Men hvor man tidligere havde tendens til per automatik at stemme for anti-israelske resolutioner, ser inderne nu i højere grad på indholdet af den enkelte resolution, før man stemmer. Ambassadøren nævner som eksempel på det, at man ikke vil støtte resolutioner, der benægter det jødiske folks forbindelse til Jerusalem.

 

Et spørgsmål om forretning

Det indiske besøg er også udtryk for landets store interesse i at lave forretning med Israel. I løbet af de tre dage vil Modi underskrive flere samarbejdsaftaler vedrørende militær, landbrug, vand og rumteknologi. Også terrorbekæmpelse vil være på dagsordenen.

Når det gælder Israels forhold til andre lande, har Netanyahu haft stor succes med at skabe et godt forhold til flere muslimske lande. Han har blandt andet været på besøg i mange afrikanske lande. Sandsynligvis vil de næste tre dage være med til at forbedre det indisk-israelske forhold yderligere.

Det anslås, at der i Israel bor cirka 100.000 jøder med indiske rødder.