Hamas’ popularitet på Vestbredden vokser efter løsladelse af fanger
240 palæstinensiske fanger blev løsladt fra israelske fængsler i løbet af den sidste uge i november. I forbindelse med løsladelsen mødte mange palæstinensere op foran Ofer-fængslet, som ligger lidt uden for Ramallah på Vestbredden. De jublede og var glade, da fangerne kom ud. Mange brugte anledningen til at vise støtte til Hamas, for eksempel ved at bære pandebånd eller fremvise bannere med Hamas’ farver og logo.
De daglige løsladelser i løbet af den uge var en stor sejr for Hamas og samtidig et stort nederlag for Det Palæstinensiske Selvstyre, som har kontrollen på Vestbredden (sammen med Israel).
Og selvom Israels store fokus lige nu er på Gaza og krigen der, så er der samtidig en frygt for, at støtten til Hamas på Vestbredden bliver større og større, og at Selvstyrets kontrol bliver så lille, at deres sikkerhedsstyrker ikke vil kunne holde terrortruslen nede.
Eksperter: Situationen kan eskalere
Moshe Milshtein, som er leder af Palestinian Studies Forum ved Tel Aviv Universitet siger, at modtagelsen af fangerne var et varsel om udviklingen: »Næsten ingen af de løsladte var medlemmer af Hamas, og alligevel fremstod det hele som en Hamas-sejr. Selvstyret er nærmest forsvundet fra gaderne på Vestbredden. De er ydmyget. Dette er ikke deres bedrift. Jeg gætter på, at de slet ikke er glade for løsladelsen [af de palæstinensiske fanger],« lyder det.
Khalil Shikaki fra Palestinian Center for Policy and Survey Research er enig i, at løsladelsen i høj grad har øget støtten til Hamas på Vestbredden. Hans institutions undersøgelse af udviklingen siden 7. oktober er endnu ikke færdig. Men han siger, at støtten muligvis er tredoblet. I begyndelsen af september viste en måling, at 12 procent af palæstinenserne på Vestbredden støttede Hamas. Hvis hans forventning holder stik, vil det altså være mere end hver tredje, der nu støtter terrorgruppen.
Hverken Moshe Milshtein eller Khalil Shikaki tror dog, at Hamas har kapaciteten til at udføre et kup mod Selvstyret og partiet Fatah. Blandt andet fordi Israel de seneste to måneder har anholdt omkring 2.000 personer på Vestbredden, hvoraf mindst 1.000 skulle være medlemmer af Hamas.
Der er dog flere ting, som kan få støtten til at vokse endnu mere og gøre Hamas’ indflydelse på Vestbredden større. For eksempel hvis der indgås endnu en udvekslingsaftale, hvor Israel går med til at løslade højtstående Hamas-medlemmer for til gengæld at få løsladt nogle af gidslerne, der sidder i Gaza. De vil kunne organisere terrorangreb og være Hamas’ ledere på Vestbredden.
Man frygter også, at Selvstyrets sikkerhedsstyrker svækkes. Shikaki siger, at der allerede nu er områder på Vestbredden, hvor sikkerhedsstyrkerne har mistet kontrollen. Og han vil ikke udelukke, at nogle af de ansatte vil kunne finde på at begå mytteri, hvis vreden mod det korrupte selvstyre vokser endnu mere, i takt med at støtten til Hamas bliver større. Han nævner også, at Selvstyret har svært ved at udbetale løn til deres ansatte.
For få uger siden blev det tydeligt, at der er et sikkerhedsproblem i de byer på Vestbredden, som udelukkende er kontrolleret af Selvstyret (byer i område A). I Tulkarem blev to personer lynchet og dræbt, og mange mennesker deltog, da deres lig blev klynget op offentligt. De blev dræbt, fordi nogle mente, at de samarbejdede med Israel. De palæstinensiske sikkerhedsstyrker var fuldstændig fraværende.
Bosættervold og anholdelser puster også til ilden
Ud over selve krigen i Gaza er der andre faktorer, der medvirker til, at situationen på Vestbredden kan eskalere og komme helt ud af kontrol.
For det første har der været mange eksempler på, at bosættere begår vold mod – og i enkelte tilfælde også drab på – civile palæstinensere. For eksempel blev en palæstinenser ifølge Selvstyret dræbt af en bosætter i begyndelsen af december. USA har sagt tydeligt, at Israel skal gøre mere for at sætte ind over for de voldelige bosættere.
For det andet har Israel gennemført massevis af anholdelser især i den nordlige del af Vestbredden, hvor man har anholdt Hamas-medlemmer og andre involveret i terroraktivitet og desuden konfiskeret store mængder våben. I forbindelse med aktionerne er mange palæstinensere blevet dræbt. Det skyldes, at bevæbnede personer i mange tilfælde har angrebet de israelske tropper, som har besvaret ilden med skarpe skud. Selvstyret siger, at 225 palæstinensere på Vestbredden er blevet dræbt siden 7. oktober. De fleste af dem i forbindelse med anholdelsesaktionerne, men nogle få af dem er blevet dræbt af bosættere.